Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jörg Eggers van Europlant

"We hebben een aantal virusresistente kandidaat-aardappelrassen in de pijplijn"

Op 7 december nodigde de internationaal opererende aardappelveredelaar Europlant geïnteresseerden uit voor het Online Forum of Potato Day 2021. Europlant CEO Jörg Eggers blikte eerst terug op het voorbije teelt- en oogstjaar. Zoals verwacht is de teelt vorig seizoen verminderd, vooral voor tafelaardappelen. Bovendien was er een zeer late lente met aanplant tot midden juni, waardoor de pootdata vaak niet meer optimaal waren. Bovendien werd een late gewasontwikkeling en in sommige gevallen een zeer lage knolzetting geconstateerd.

In het begin was de uitwendige kwaliteit van de aardappelen aanvaardbaar tot goed, maar als gevolg van de weers-omstandigheden en de zeer late oogstdata kwamen er later meer gebreken. "De nettohoeveelheden poot- en consumptieaardappelen zullen dit jaar onder het gemiddelde liggen. Hetzelfde geldt voor de typische afnemers van Duitse tafelaardappelen in Midden- en Oost-Europa en in Zuidoost-Europa. De kwaliteit na bewaring zal doorslaggevend zijn, ook voor de latere prijsontwikkeling van de aardappelen", legt Eggers uit.


Jörg Eggers ging in op verschillende onderwerpen, gerelateerd aan aardappelteelt en -afzet.

"Tafelaardappelen kunnen schaars worden"
Het Europese aardappelareaal lijkt te krimpen. "Als de vraag naar frites weer normaal wordt en de geplande uitbreidingen in de verwerkende sector een feit worden, zouden tafelaardappelen de komende jaren wel eens schaars kunnen worden, tenzij de teelt interessanter wordt ten opzichte van andere gewassen", gaat Eggers verder. Volgens de Europlant-CEO staat de Duitse aardappelsector in de nabije toekomst voor verschillende uitdagingen, zoals de beperking van de gewasbeschermingsmiddelen, extreme weersomstandig-heden, de problemen met de wortelpenetratie en de daarmee gepaard gaande langere vruchtwisseling en de hogere kwaliteitsverwachtingen van de consument, terwijl de mogelijkheden in de productie eerder als beperkt kunnen worden omschreven.

Op dit moment zullen de landen rond de Middellandse Zee hun areaal voor vroege tafelaardappelen stabiel houden, terwijl Zuid-Oost-Europa over het algemeen het areaal verder zal inkrimpen, met een navenante stijging van de vraag. In Midden- en Oost-Europa wordt een lichte uitbreiding van de teelt verwacht, bij een niettemin gelijkblijvende vraag. In Noordwest-Europa zal het areaal consumptieaardappelen zich naar verwachting stabiliseren, voorspelt Eggers, op voorwaarde dat Covid niet leidt tot verdere sluitingen van restaurants.

Resistente variëteiten
Na de vooruitzichten en voorspellingen beantwoordde Eggers een aantal vragen van de online deelnemers. Zo waren er specifieke vragen over het kweken van ziekte-resistente variëteiten. Eggers merkte op: "Met bepaalde rassen hebben we al een hoge mate van herkenningszekerheid en virusresistentie. Als wij de grote kenmerken en kwaliteiten van onze rassen willen combineren met resistentie, zou het veredelingsproces veel ingewikkelder zijn. Wij hebben een aantal kandidaat-rassen in de pijplijn die deze positie in de komende jaren kunnen innemen."

Biologische tafelaardappelen
Ook de snel groeiende teelt van biologische aardappelen kwam aan bod. "Naar mijn idee moet de productie gebaseerd zijn op de vraag. Het is zinloos om biologische aardappelen te produceren op 20 à 30 procent van het Duitse landbouwareaal. Dat is niet te verkopen. Het aandeel van biologische tafelaardappelen in de totale afzet bedraagt momenteel ongeveer 8-10 procent en komt ruwweg overeen met het vermeerderingsareaal waarover wij momenteel beschikken. Ik verwacht niet dat grote hoeveelheden biologische tafelaardappelen uit het buitenland zullen komen, temeer daar de EU-verordening inzake biologische teelt ook daar een basisvereiste is. Er zal iets komen uit Spanje, Italië en andere vroege landen. Anders is er naar mijn mening een gebrek aan koopkracht en productiezekerheid," zegt Eggers.

Voor meer informatie:
Jörg Eggers
Europlant GmbH
Wulf-Werum-Straße 1
21337 Lüneburg, Duitsland
Tel: +49 4131 7480 05
[email protected] 
www.europlant.biz 

Publicatiedatum: