Zuid-Afrikaans parlement stemt niet in met voorstel voor landonteigening zonder compensatie

Het African National Congress is er deze week niet in geslaagd om de twee derde meerderheid te krijgen die nodig is voor een grondwetswijziging die het mogelijk zou maken om zonder compensatie land voor landhervorming te onteigenen. 

Het voorstel zorgde voor grote onrust binnen de agrarische en zakelijke sector, die deze week hun opluchting uitte over het mislukken van de grondwetswijziging. 


De regering van West-Kaap noemde het voorstel 'irrationeel', maar herhaalde wel dat verdere landhervorming prioriteit heeft.

"De uitkomst van het debat over de aanpassing van artikel 25 van de grondwet in het parlement is gunstig voor de toekomst van Zuid-Afrika en zal bijdragen aan een hernieuwd vertrouwen in de economie," reageerde Jaco Minnaar, voorzitter van AgriSA, een federatie van agrarische organisaties. 

De regering in West-Kaap wees er ook op dat onteigening zonder compensatie ironisch genoeg de eigendomsrechten van voorheen benadeelde partijen, in gevaar zou kunnen brengen.

"We zijn altijd van mening geweest dat de verdeling van land in Zuid-Afrika ongelijk is en de stabiliteit van onze samenleving bedreigt. Het is echter niet het huidige beleid dat er niet in slaagt om betekenisvolle landhervormingen door te voeren maar eerder het ontbreken van politieke wil, corruptie en ontoereikende middelen," stelt zij in een persbericht weten. 

De mogelijkheid om zonder compensatie land te onteigenen zou het proces van landhervorming niet hebben bespoedigd, aangezien dit zoals algemeen bekend wordt tegengehouden door bureaucratie. 

Landbouweconomen Wandile Sihlobo en Johann Kirsten hebben de oprichting van een speciaal landhervormingsagentschap voorgesteld, een suggestie die begin dit jaar door president Ramaphosa tijdens zijn toespraak aan de natie werd geopperd als middel om dit ten dode opgeschreven proces nieuw leven in te blazen.  

Politieke analisten geloven dat het ANC niet verwachtte dat de controversiële wijziging zou worden aangenomen en daarom voorafgaand aan de stemming een verklaring publiceerde. "Voor het ANC is dit debat onderdeel van een continu proces en staat het niet op zichzelf. Of het ANC er nu wel of niet in slaagt om een twee derde meerderheid te verkrijgen, zal zij zich in blijven zetten voor landhervorming, in het bijzonder de herverdeling van land, door middel van beleid, programma's en wetsvoorstellen." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven