Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Markttoegang, blockchain en margeverdeling staan centraal op online vergadering uienhandel

Tholen - De tweede donderdag van december komt traditiegetrouw uienhandelend Nederland bijeen. Dit keer kon dat niet bij Van der Valk in Dordrecht, maar via een online webinar waren er toch ruim veertig deelnemers actief. Voorzitter Gijsbrecht Gunter sprak in zijn voorwoord over de uitdaging voor de tweede helft van het seizoen om voldoende afzet te behouden. "Als we tot nieuwjaar 750.000 ton exporteren, houden we nog ruim 40% over voor de tweede helft."

Inge Ribbens van GroentenFruit Huis had verheugend nieuws te melden over markttoegang, want zowel Vietnam als Colombia hebben de markt weer geopend voor Hollandse uien. In het geval van Colombia was dat sinds eind 2015 niet meer mogelijk. Ook nieuwe dossiers staan er op de rol, zo is er voor Costa Rica een nieuw dossier ingediend, waarin duurzaamheid een belangrijke voorwaarde was voor het ministerie om dit dossier op te pakken. Omdat de uiensector hiermee volop bezig is kan dat nu mooi ingebracht worden. 

Gijsbrecht Gunter en Inge Ribbens

Het comité Uienhandel van GroentenFruit Huis - dat naar buiten toe opereert als de Holland Onion Association - heeft de afgelopen drie jaar meegedaan in een publiek-private samenwerking (pps) in blockchain met een pilot voor de export van uien naar Indonesië, een markt met de nodige specificaties. De uitkomst is dat er zeker toegevoegde wordt waarde gezien in het blockchain project. Ook de NVWA, het KCB en laboratoria deden mee door hun gegevens beschikbaar te stellen voor het koppelen van datastromen. De cirkel is rond met alle data overzichtelijk in één database", zo gaf Inge Ribbens aan.

Gijsbrecht gaf een toelichting op het ketenbrede Uireka-onderzoek. "Op dit moment zijn maar liefst 100 mensen actief in de verschillende werkgroepen. Tijdens het webinar van de landelijke uiendag op 11 januari a.s. zullen Chris de Visser en ik ook de resultaten van dit onderzoek in de afgelopen vijf jaar presenteren." De deelnemers van het webinar gaven in de poll in ieder geval aan het onderzoekstraject als waardevol te ervaren. In maart worden de onderzoeken voor de komende jaren weer vastgesteld.

Na de terugblik op de ontcijfering van het uien-DNA kwam ook de promotiekant namens de Holland Onion Association ter sprake. Ook de CBS-ramingen en het ACM-onderzoek naar de margeverdeling in de uiensector passeerden de revue. Uit het onderzoek kwam onder meer dat de uiensector als transparant wordt gezien. De nettomarge als percentage van de omzet kwam in het onderzoek bij achtereenvolgens boeren/telers, handel/verwerking en supermarkten kwam over de periode 2017-2019 uit op respectievelijk 21, 8 en 24%.

Tot slot kwam ook de meldplicht met betrekking tot contante betalingen ter sprake, werd de zittingstermijn van de beursnoteerders en de bestuursleden van het Comité Ui met een jaar verlengd en sprak de voorzitter de hoop uit dat het de laatste online ledenvergadering is. Onder voorbehoud van de dan geldende corona-maatregelen zal op donderdag 12 mei 2022 weer een ledenbijeenkomst in Dordrecht worden gehouden, zodat men elkaar weer echt kan ontmoeten.

Archieffoto 2019