Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Perenteler Antoin Verwoerd kiest voor mobiele nachtvorstbeschermingsmachine FrostFans

"Beregeningsmogelijkheden te over, maar we willen de teelt beschermen"

Tholen - Perenteler Antoin Verwoerd uit Benschop heeft beregeningsmogelijkheden, waar zijn collega's elders in het land jaloers op zijn. Toch weerhield hem dat niet om te investeren in mobiele windverplaatsingsmachine van FrostFans als nachtvorstbestrijder. En dat vooral uit duurzaamheidsoogpunt.

"We zitten hier weliswaar in een waterrijk gebied, maar we liepen er steeds meer tegen aan dat we met de beregening en gewasbescherming tegen elkaar aan het inwerken waren. Met beregening probeer je de knoppen te beschermen, maar elke nacht waren we de beschermende middelen er weer aan het afspoelen en de volgende dag konden we weer aan de gang. Dat is water naar de zee dragen, bovendien worden de middelen elk jaar een paar procent duurder", vertelt Antoin, die op een netto-areaal van 13 hectare Conference-, Lukassen- en Doyenné du Comice-peren teelt.

Virus- en bacteriedruk
"Beregening is een goede oplossing tegen vorst, maar niet als het zo massaal wordt. We hebben beschikking over hele zware grond, waardoor met al dat water het hele bodemleven er op deze manier aangaat. Zo word je kwetsbaar voor virus- en bacteriedruk. We komen zodoende op een punt dat we het niet meer uithouden en daarom zijn we verder gaan kijken naar alternatieven. Ik ben 32 jaar en wil verder met het bedrijf, dan moet je ook aan het milieu en de omgeving denken", aldus de perenteler.

"Zo kwamen we uit bij de windmachine van FrostFans. Deze werkt volgens het principe waarbij de warme lucht uit de inversielaag naar beneden wordt getrokken en zich vermengt met koude lucht aan de grond. Daarnaast zorgt de continue wind ervoor dat de vorst zich niet hecht op het gewas. Doordat de propeller direct aangedreven wordt en er druk wordt gecreëerd is een relatief kleine motor voldoende om enorme luchtverplaatsing te creëren om het fruit te beschermen."

Siberië
"Deze techniek heeft zich bewezen in binnen- en buitenland en vandaar dat we er met volle overtuiging voor hebben gekozen. We zien de dreiging van vorst, vooral in het voorjaar als de bloemetjes open staan, jaarlijks toenemen. De laatste jaren hebben we veel last van de vorst gehad. Het lijkt bij ons altijd raak, wellicht ook omdat we wat verder van de bebouwde kom zitten en daar ook geen warmte van hebben. Onze adviseurs van Fruitconsult zeggen weleens gekscherend dat we in Siberië zitten. Het is bij ons vaak 2-3 graden kouder dan bij collega-telers en het zijn vaak net die twijfelvorstjes die  funest zijn en je oogst kunnen bederven. Bij twijfel heb je met deze machine sowieso geen schade. En het gebruiksgemak is groot. Je stelt de temperatuur in, zet hem neer met voldoende brandstof en de machine doet rustig zijn werk!"

Medio januari volgend jaar arriveert de machine bij teler uit Benschop. Antoin koos meteen voor de grote variant. "Het is een investering en over tien jaar weten we of het een goede is geweest. Die resultaten moeten blijken. Dat is altijd een gok, maar als hij zich een jaar bewijst, heb je hem ook alweer terugverdiend", constateert de teler nuchter. "Bovendien denken we hier een duurzame keuze mee te maken, waarin we het bodemleven sparen en de teelt netjes houden. We kunnen met druppelbevloeiing nog altijd voldoende water geven en zo de rijpaden netjes houden."

Voor meer informatie:
Antoin Verwoerd
C&D Verwoerd VOF
Benedeneind Zuidzijde 269
3405 CJ Benschop 
+31 (0)6 20 54 72 28
[email protected] 

Zeelandtrac
(demo, verkoop en technische ondersteuning)
+31 (0)6 50 28 48 92
[email protected] 
www.zeelandtrac.nl 

Ernst Slabbekoorn
Swift International
(Import, distributie, verkoop)
+31 (0)6 44 13 86 50 (WhatsApp)
[email protected] 
www.frostfans.eu