Nieuw-Zeelandse kiwiplukkers krijgen nu meer dan $27 per uur

Uit een enquête van de NZ Kiwifruit Grower Industry blijkt dat werkgevers dit kiwifruitseizoen 18 procent meer per uur voor hun personeel betaalden dan vorig jaar. Volgens dit onderzoek bedroegen de gemiddelde 2021-tarieven, exclusief vakantiegeld, 27,03 dollar (€16,20) per uur voor het plukken van groene kiwi's en 29,24 dollar (€17,53) voor het plukken van gele kiwi's. Geschoolde verpakkingsmedewerkers kregen 25,63 dollar (€15,36) per uur en ongeschoolde verpakkingsmedewerkers 22,35 dollar (€13,40) per uur.

Teler/producent Soane Scanlon zei dat de lonen worden opgedreven door een tekort aan arbeidskrachten. "Telers moeten nu ervaren personeel aantrekken en vasthouden om de teams sterker te maken. De bedrijven die nu al een tijdje actief zijn, moeten meer betalen en kunnen dat ook", aldus Scanlon.

Van de 519 mensen die reageerden op de kiwi enquête, was 14,3 procent fruitplukker en 85,7 procent werkte in pakhuizen. Er zijn ongeveer 23.000 arbeiders werkzaam in de kiwi-sector op het hoogtepunt van het seizoen, dat loopt van maart tot mei.

Bron: stuff.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven