In 2019 werden in Turkije 2,626 miljard kilo paprika's geoogst op een areaal van totaal 92.089 hectare. Daar werd € 952,18 miljoen voor betaald, zodat Turkse telers gemiddeld € 0,36 per kilo ontvingen voor hun product, zo berekende de Spaanse nieuwsdienst Hortoinfo op basis van gegevens van het statistisch bureau van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Spanje teelde in dat jaar 1,402 miljard kilo op 21.430 hectare. De waarde van de Spaanse productie bedroeg € 1,092 miljard, wat gemiddeld neerkomt op € 0,78 per kilo. Als we de gegevens van beide landen vergelijken, zien we dat Turkije in 2019 bijna twee keer zoveel paprika’s teelde als Spanje, maar dat de Turkse teler per kilo niet eens de helft ontving van wat de Spaanse teler voor zijn paprika’s kreeg.
Volgens gegevens van de Europese voedselwaakhond RASFF werden bij de binnenkomst van Turkse paprika's in de EU in dat jaar 60 waarschuwingen opgetekend voor residuen van gewas-beschermingsmiddelen. Bij Spaanse paprika's werd er op dat vlak geen enkel probleem vastgesteld dankzij het feit dat de plaagbestrijding op Spaans grondgebied voor nagenoeg de volle 100% van het areaal wordt uitgevoerd met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën.
De Nederlandse paprikateelt, goed voor 1.500 hectare, bracht 375 miljoen kilo op. De waarde van die productie was € 369,67 miljoen en de gemiddelde telersprijs bedroeg € 0,99 per kilo.
Volgens FAO oogstte Marokko in 2019 een totaal van 247,61 miljoen kilo paprika’s op een areaal van 5.084 hectare. Marokkaanse telers kregen gemiddeld € 0,21 per kilo voor hun paprika’s, wat de totale inkomsten brengt op € 51,67 miljoen.
In Israël werd 171,34 miljoen kilo geoogst op 2.634 hectare (6,53 kilo per vierkante meter). De telersprijs in Israël bedroeg € 1,00 per kilo, wat in totaal € 172 miljoen opleverde.
Bron: hortoinfo.es