Het International Potato Centre (CIP), een wereldwijde onderzoeksorganisatie, gevestigd in Peru, is erin geslaagd nieuwe zoete aardappelrassen te veredelen. Door gebruik te maken van het versnelde veredelprogramma heeft het CIP de tijd die nodig is om nieuwe rassen te genereren gehalveerd, waardoor de duur van het proces is teruggebracht van 8 of 10 jaar tot slechts 5 jaar, aldus Jan Low, een hoofdwetenschapper bij het CIP.
Kleinschalige telers in Zimbabwe, die worden geteisterd door frequente droogtes en hoge temperaturen die het verbouwen van maïs moeilijker hebben gemaakt, hebben met zoete aardappelen een mogelijkheid gevonden om de voedselzekerheid te vergroten en de klimaatsverandering het hoofd te bieden. Zoete aardappelen zijn verbeterd door middel van conventionele selectieve veredelmethoden. Het veredelingsproces omvat het kruisen van verschillende zoete aardappelvariëteiten met geselecteerde eigenschappen zoals gezondheidsvoordelen, smaak, grootte, resistentie tegen plagen en ziekten en droogtetolerantie.
Sinds 2009 heeft het onderzoek van het CIP 62 oranjevlezige rassen opgeleverd die door 12 Afrikaanse landen zijn vrijgegeven.
In Zimbabwe zijn zoete aardappelen uitgegroeid tot een paradepaardje, vooral onder kleinschalige telers. Meer dan een miljoen telers in het land oogsten jaarlijks ongeveer 420.000 ton zoete aardappelen.
Bron: allianceforscience.cornell.edu