Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japanse aardappeloogst bedroeg 2,2 mln ton

In marktjaar 2020-2021 (april - maart) bedroeg het aardappelareaal in Japan 71.900 hectare en bereikte de productie 2.204.00 ton. Dit houdt een areaalkrimp van 3,4% en een productiedaling van 8,1% in ten opzichte van het marktjaar 2019-2020. In 2020/2021 kenmerkte het seizoen in Hokkaido zich door slechte weersomstandigheden, zoals een tekort aan zonuren en lage temperaturen in de tweede helft van juni. 

Ongunstige weersomstandigheden in Hokkaido hebben ook hun weerslag gehad op de aardappelproductie in het seizoen 2021/2022, aangezien het in de maanden juni en juli ongebruikelijk warm en droog was. Het gevolg is dat FAS/Tokio verwacht dat de aardappeloogst in 2021-2022 nog eens 18% verder zal dalen, naar 1,8 mln ton.

Consumptie
MAFF categoriseert de Japanse aardappeloogst aan de hand van de verschillende toepassingen in consumptieaardappelen, zetmeelaardappelen, voederaardappelen, pootaardappelen en verliezen. De categorieën zetmeel-, poot- en voederaardappelen zijn redelijk stabiel en vertegenwoordigen doorgaans respectievelijk zo'n 34%, 5,5% en 0,1% van de landelijke productie. 

De verwerkende sector breidt haar aandeel in de aardappelmarkt echter steeds verder uit door verliezen te beperken en het geleidelijk vervangen van consumptieaardappelrassen. In 2020 berichtte MAFF dat ongeveer 25% van de binnenlandse aardappeloogst bestemd was voor de verwerkende industrie. Hiervan werd 70% gebruikt voor de productie van aardappelchips en 14% voor de productie van diepgevroren aardappelproducten, zoals frites. 

Klik hier voor het volledige rapport.

Publicatiedatum: