Al eeuwen bron van voedsel voor Aboriginals

Nieuwe vijgensoort gedetermineerd: Ficus desertorum

Russell Barrett, systematisch botanicus, zegt dat nieuw onderzoek aantoont dat de vijgenpopulaties in Centraal-Australië een aparte soort vertegenwoordigen, die zij nu hebben omschreven als Ficus desertorum, oftewel de woestijnvijg.

"Zorgvuldige studie van collecties in herbaria in heel Australië, en met verwijzing naar historische specimens in Europese herbaria, toonde aan dat de Centraal-Australische populaties inderdaad morfologisch verschillen van de meer noordelijke of westelijke populaties," zegt Dr. Barrett. "Deze vijgen zijn een ongelooflijk belangrijke soort voor de Aboriginals in Centraal-Australië, voor voedsel, onderdak en spiritualiteit. Op het beschadigen van deze bomen stond van oudsher de doodstraf, zo belangrijk is hun betekenis voor de hele gemeenschap.

De cultureel belangrijke plant groeit ook op andere hooggelegen landschappen in Centraal-Australië, waaronder Kata Tjuta (The Olgas) en Karlu Karlu (Devils Marbles).


Afbeelding: Australisch Instituut voor Botanische Wetenschappen

Brendan Wilde, die al tien jaar inheemse Australische vijgen bestudeert, zag de soort voor het eerst en vroeg Dr. Barrett, een expert in planten van Noord-Australië, om te helpen meer te weten te komen.

"Een nieuwe soort determineren voor de wetenschap is altijd opwindend, maar er een vinden op Uluru is niet iets wat ik had verwacht," zegt Dr. Barrett. De belangrijkste onderscheidende factor voor deze soort zijn de bladeren, die gladder, smaller en dikker zijn dan verwante Australische vijgensoorten.

Bron: phys.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven