"De Franse appel verliest marktaandeel in Azië en het Midden-Oosten, maar gewild product in VK"

Als gevolg van de voorjaarsvorst die de Franse appelboomgaarden zwaar heeft getroffen, bedroeg de oogst dit jaar - op basis van nu nog voorlopige ramingen - 1,37 miljoen ton, een hoeveelheid die nagenoeg even groot is als die van vorig jaar (1,33 miljoen).

“Het scenario dat we in april hadden geschetst, is gelukkig niet uitgekomen. De situatie ziet er veel beter uit”, vertelt Daniel Sauvaitre, boomchirurg en voorzitter van de Association Nationale Pommes Poires (ANPP), de Franse Nationale Vereniging van Peren en Appelen. “De vorst heeft de eerste bloesem vernietigd, maar er is daarna gelukkig ook weer veel nieuwe bloesem ontstaan.” 

En hoewel de Franse appel steeds meer aan terrein verliest in Azië en het Midden-Oosten, is deze appel aan de andere kant van het Kanaal, in het VK, nog steeds een gewild product. “Nood breekt wet. De Britten hebben honger en kampen met tekorten in de supermarktschappen. Ondanks de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk onze grootste markt met gunstige prijzen”, legt Daniel Sauvaitre uit.

De steeds sterkere concurrentie vanuit Oekraïne, Servië, Turkije, Italië en Macedonië die strijden om de markten, heeft ervoor gezorgd dat de appel steeds minder in Azië en het Midden-Oosten te vinden is. Dankzij Europese subsidies staat Polen bovendien op de derde plaats in de lijst van beste appeltelers van de wereld, achter China en de Verenigde Staten.

Bron: lemonde.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven