Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Export pootgoed ondanks natte weer goed op gang

Het was een moeilijk seizoen vorig jaar voor Europese telers van verse producten. De aardappelsector was daar geen uitzondering op. Robert Burns, hoofd van Seeds and Export in Groot-Brittannië, omschrijft dit seizoen als uitdagend: "Het jaar startte droog, maar werd gevolgd door een natte zomer. Totale volumes daalden, maar bijna alle gerooide aardappelen hadden het pootgoedformaat. Het bruikbare volume is gelijk aan vorig jaar, de export is op gang en levering aan de binnenlandse markt gaat goed."

Precieze volumes zijn nog niet beschikbaar, aldus Burns. "Er liggen etiketten klaar voor de verkoop van zo'n 100.000 ton pootgoed. Onze totale productie ligt meestal rond de 300.000 ton, waarvan 100.000 ton verkocht wordt. De overige productie wordt opgeslagen voor verdere vermeerdering. Ik verwacht dat het totale volume dit jaar iets lager ligt dan normaal. Ik schat zo'n 10%. Dit zou een totaal volume van 270.000 ton betekenen. 

Volgens Burns valt alles ondanks de moeilijkheden nog mee. Er was voldoende volume om aan de binnenlandse en buitenlandse vraag naar pootaardappelen te voldoen. De export naar Egypte nam dit jaar zelfs toe en bedraagt tot dusver 41.000 ton. Dit zal nog verder stijgen. Dit volume bedraagt 40% van de totale export. Hiermee is Egypte voor het eerst Nederland voorbij qua volume. 

Vietnam zou zomaar eens de nieuwe markt voor Britse pootaardappelen kunnen zijn. Volgens Burns zijn de onderhandelingen goed op gang. "We zijn het nog niet over alles eens maar, in april zetten we de onderhandelingen voort." Ook Irak en Libië, beide grote landen die afhankelijk zijn van import, zijn potentiële nieuwe markten. 

Export naar Rusland vanaf 1 april staat nog steeds onder discussie, vertelt Burns. "We exporteren slechts 2.000 ton naar Rusland. Dus het is geen grote markt. Verdere onderhandelingen zullen nog volgen. Rusland is afhankelijk van Europese leveranciers. We moeten afwachten wat er gebeurt."


Publicatiedatum: