Marktverslag Oostenrijk, week 43:

Goed gevulde aardappelbewaarcellen in Oostenrijk

De situatie voor tafelaardappelen op de Oostenrijkse markt is nog grotendeels hetzelfde. De oogst is nu in alle federale provincies voltooid. De pakhuizen van de handelaars zijn goed gevuld, maar de aardappelen komen nog steeds binnen. Er is echter geen druk op het aanbod. De kwaliteitsproblemen blijven talrijk, wat waarschijnlijk zal leiden tot een navenant groot deel afgekeurde goederen. Zoals vaak het geval is in deze tijd van het jaar, is de verkoop bij de handelaren beheersbaar. Enerzijds lijken de consumenten op de binnenlandse markt nog steeds goed voorzien te zijn van aardappelen. Anderzijds is er in de traditionele importerende landen nog steeds weinig vraag of worden goedkopere aardappelen geleverd door Europese concurrenten.

Er is geen verandering in de producentenprijzen. Aan het begin van de week werden de consumptieaardappelen in Neder-Oostenrijk meestal gekocht tegen 18,- tot 20,- euro/100 kg, waarbij sommige kopers kortingen in mindering brachten voor de hoge logistieke en sorteerkosten. In Opper-Oostenrijk is de prijs ongewijzigd gebleven op maximaal 25,- euro/100 kg.

Evenwichtige uienmarkt
De Oostenrijkse uienmarkt blijft evenwichtig. Een ruim voldoende aanbod voldoet aan de seizoensgebonden rustige maar gestage binnenlandse vraag. Met de komende herfsttemperaturen zal het huishoudelijk verbruik wellicht blijven toenemen. Export kan ook op ongewijzigde schaal plaatsvinden. Er is geen verandering in de producentenprijzen ten opzichte van de voorgaande week. Aan het begin van de week werden de prijzen voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, meestal genoteerd op 16,- tot 19,- euro/100 kg, afhankelijk van kwaliteit en grootte. Voor goederen van mindere kwaliteit werd in sommige gevallen minder betaald.

Bevredigende kwaliteit voor wortelen
De markt voor Neder-Oostenrijkse wortelen blijft stabiel. Op dit moment wordt er geoogst voor de bewaring. Regionaal zijn de weersomstandigheden een beetje te droog. De kwaliteit van de geoogste wortelen is tot nu toe heel bevredigend. De evenwichtige marktsituatie is niet veranderd en er is voorlopig geen verandering in de producentenprijzen. Aan het begin van de week bedroegen de prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, afhankelijk van de kwaliteit, meestal 40,- tot 45,- euro/100 kg.

Bron: LKÖ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven