Tesco wil leefbaar loon voor de hele bananenketen

De Britse supermarktketen Tesco heeft zich ertoe verbonden een leefbaar loon te voorzien voor de hele toeleveringsketen van bananen in haar supermarkten. Vanaf volgend jaar moeten de lonen van de arbeiders van bananenleveranciers omhoog.

Giles Bolton, directeur Verantwoordelijke Inkoop, heeft vier engagementen aangekondigd om arbeiders in de bananensector te helpen een leefbaar loon te krijgen dat "voldoende is om te voorzien in de basisbehoeften van een gezin, met name voedsel, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, transport en kleding."

De keten verbindt zich ertoe vanaf januari 2022 het bestaande gat te dichten om tot een leefbaar loon te komen. Tesco zal daarbij in eerste instantie wel nog rekening houden met de geleverde volumes. De keten gaat erop toezien dat telers een tijdgebonden verbintenis aangaan om alle arbeidskrachten een leefbaar loon te betalen. Leveranciers die zich aan die verbintenis houden zullen beloond worden met grotere bestellingen.

Vanaf januari 2024 zal Tesco alleen inkopen bij bananentelers die een leefbaar loon betalen aan alle arbeiders, ongeacht de geleverde volumes.

Sinds 2017 betrekt de grootste supermarkt van het Verenigd Koninkrijk alle bananen die het in het Verenigd Koninkrijk en Ierland verkoopt van Rainforest Alliance of Fairtrade-gecertificeerde plantages. Deze twee certificeringen garanderen echter niet dat werknemers een leefbaar loon verdienen.

Bolton zegt dat het bedrijf heeft samengewerkt met sectorpartners, waaronder het World Banana Forum en IDH, om het precieze bedrag van een leefbaar loon vast te stellen voor alle grote bananenproducerende landen en om tools te ontwikkelen zodat leveranciers zicht kunnen krijgen op de bestaande verschillen om tot een leefbaar loon te komen.

"De laatste gegevens waar we over beschikken laten ons zien dat de helft van onze leveranciers al een leefbaar loon uitbetaalt aan al hun werknemers", zegt Bolton. "Voor onze overige leveranciers bleken de tekorten te variƫren van 2 tot 18%, maar in veel gevallen is het slechts een klein deel van de arbeiders dat minder dan het referentiebedrag ontvangt."

"We zetten ons volop in om een leefbare loonpolitiek op te nemen in onze inkooppraktijken en samen te werken met onze langetermijnleveranciers om de bestaande gaten in de loop van de tijd te dichten."

Bron: ezanime.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven