De handel in en teelt van blauwe bessen neemt wereldwijd toe naarmate de productontwikkeling het profiel van blauwe bessen qua vorm en functie versterkt. Geprezen om hun smaak, veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen, heeft de consumptie van blauwe bessen zich uitgebreid van vers tot gepureerd en in poedervorm. Blauwe bessen worden ook gebruikt als ingrediƫnten en additieven in voedingsmiddelen en dranken.
Deze nieuwe toepassingen van blauwe bessen, in combinatie met een stijgende consumptie van AGF-producten, drijven de wereldwijde productie op. De wereldwijde productie en handel hebben tussen 2010 en 2019 de meest spectaculaire groei gekend, steeds verder opgedreven door de stijgende consumentenvraag.
Kaart met de teelt van blauwe bessen per land. Het grootste deel ervan wordt geteeld in Noord-Amerika, met de VS als grootste producent.
Wereldwijde productie
De wereldwijde oogst is tussen 2010 en 2019 meer dan verdubbeld, van 439.000 ton tot bijna 1,0 miljoen. In deze periode is het aantal landen met een te rapporteren productie gestegen van 26 naar ten minste 30, waarbij 27 landen een groei lieten zien. In 2010 produceerden slechts 4 landen meer dan 10.000 ton: de Verenigde Staten (224.000 ton), Canada (84.000 ton), Chili (76.000 ton), en Frankrijk (11.000 ton).
Het aantal landen dat minstens 10.000 ton teelt, begon te stijgen in 2012 en is sindsdien niet meer gedaald. In 2019 zaten ten minste 11 landen boven de drempel van 10.000 ton. Peru kende de meest extreme expansie en steeg van minder dan 50 ton naar bijna 125.000 ton om de op drie na grootste producent te worden achter de Verenigde Staten, Canada en Chili. Peru is nu 's werelds grootste exporteur naar waarde.
Klik hier om het volledige rapport te lezen.
Bron: fas.usda.gov