Oogst van ongeveer 70.000 ton

In Catalonië wordt een kort citrusseizoen verwacht

Unió de Pagesos, een telersvereniging uit Catalonië, meldt dat het een kort citrusseizoen wordt in dit Spaanse noordoostelijke gewest. De oogst gaat begin november van start en men verwacht er ongeveer 70.000 ton citrus te plukken.

Er zullen dit seizoen amper 24.000 ton sinaasappelen geplukt worden. Vorig jaar waren er dat 43.546 ton, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Landbouw. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 39.313 ton.

Navelina’s worden het eerst geplukt en ze zijn tevens ook de meest geteelde sinaasappel in Catalonië. De vereniging verwacht dit jaar slechts 20% van de Navelina’s te oogsten die vorig jaar werden geplukt en in vergelijking met het meerjarige gemiddelde blijft dat cijfer ook op zo’n 40 à 50% steken. Voor Navelate, een ras dat in Catalonië rond februari wordt geoogst, voorziet men een gemiddelde opbrengst.

Wat betreft clementines, met name Clemenules, de meest geteelde variëteit in Catalonië, verwacht Unió de Pagesos ook een zeer aanzienlijke daling, vergelijkbaar met die van de Navelina-sinaasappel. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat er dit jaar niet meer dan 50.000 ton clementines zullen worden geoogst.

Ook al is het nog vroeg om precieze gegevens te hebben over de initiële telersprijzen, volgens Unió de Pagesos lijkt het erop dat ze lager zijn dan de startprijs van vorig seizoen. Volgens de citrusmarkt van Valencia lagen de telersprijzen voor Navelina-sinaasappelen in week 41 (11 oktober) tussen € 0,165 en € 0,235 per kilo, toch iets onder de € 0,212-0,282 per kilo van dezelfde week van 2020.

De telersvereniging waarschuwt ook voor de opmars van Zuid-Afrikaanse cotonet in Catalonië in de afgelopen weken. Voor deze nieuwe plaag is er op dit moment geen toegestaan effectief gewasbeschermingsmiddel voorhanden. De telers zijn dan ook uiterst bezorgd. Op Europees grondgebied werd de plaag voor het eerst ontdekt in Valencia in het jaar 2009. In Catalonië gebeurde de eerste melding van cotonet in 2017, in de gemeente Tortosa.

Unió de Pagesos vraagt het gewestelijke ministerie van Klimaatactie om veel doortastender te werk te gaan bij het opsporen en beheersen van uitbraken en bij het verstrekken van de nodige middelen om deze plaag te bestrijden.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven