Europese Commissie bestudeert deze week fytosanitaire veiligheid van citrusimport uit Zuid-Afrika

De Europese Commissie heeft via het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) aan de Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors laten weten dat zij op 21 en 22 oktober samen met de lidstaten de fytosanitaire veiligheid zal analyseren van de import van citrus uit Zuid-Afrika.

In deze vergaderingen zal worden gekeken of het systeem dat Zuid-Afrika gebruikt correct is. De vergadering komt er na een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en er zal een beslissing moeten worden genomen om Zuid-Afrika al of niet te verplichten om koudebehandeling in te voeren. La Unió stuurt al langer aan op die verplichting, want vandaag de dag is het het enige systeem dat de voedselveiligheid garandeert. Spanje, maar ook Zuid-Afrika, wordt er overigens al toe verplicht door andere landen.

La Unió had op 4 september al een brief gestuurd naar de Eurocommissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, en de Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, waarin het financiële verantwoordelijkheden vroeg als de Europese regelgeving niet zou worden aangepast in de lijn van de aanbevelingen van EFSA, die in zijn rapport verklaarde dat koudebehandeling een garantie is voor fytosanitaire veiligheid en die vraagtekens zette bij de doeltreffendheid van het alternatieve systeem dat Zuid-Afrika implementeert – om geen koudebehandeling te moeten toepassen.

DG SANTE antwoordde als volgt op de brief van La Unió: "Na EFSA te hebben gevraagd de doeltreffendheid te evalueren van het huidige Zuid-Afrikaanse systeem om de afwezigheid van Thaumatotibia leucotreta te garanderen in citrus bestemd voor export naar de EU, is de Europese Commissie van plan om samen met de lidstaten de importvoorwaarden aan een onderzoek te onderwerpen. Het advies dat EFSA heeft uitgevaardigd zal worden voorgelegd aan de vergadering van het Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (afdeling Plantgezondheid) op 21 en 22 oktober, en de importvoorwaarden zullen later worden besproken."

Bron: elperiodic.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven