CNIPT

Frankrijk: Naar een realistischer plan richting 100% plasticvrije verpakkingen

Verschillende deelnemers binnen de aardappelsector die op de versmarkt actief zijn, hebben aan de Franse staat een operationeel en ambitieus 'plan voor het volledig elimineren van plastic verpakkingen' voorgelegd aan de hand waarvan geleidelijk van het gebruik van plastic verpakkingen af kan worden gestapt. Het plan is aangeboden inclusief een realistisch tijdschema.

Op dit moment zijn de deelnemers vooral geschrokken van de deadlines opgelegd via de op dinsdag 12 oktober 2021 gepubliceerde toepassingsverordening van artikel 77 van de wet tegen afval voor een circulaire economie, zonder voldoende rekening te houden met de beperkingen van de sector.

Tijdens diverse bijeenkomsten heeft de CNIPT de afgelopen maanden het werk en de beperkingen waarmee de sector wordt geconfronteerd binnen de context van de gezondheidscrisis geplaatst. De gezondheidscrisis dwong de deelnemers om gefocust te blijven en onder de best mogelijke omstandigheden aan het aanbod van de Fransen te blijven voldoen (volume, kwaliteit en prijs), zonder daarbij al te veel na te denken over de toekomst.

De verordening verplicht een volledige toepassing per 1 januari 2022 en heeft de uiterste termijnen bepaald die nodig zijn om de fasen (80% en vervolgens 100%) te kunnen doorlopen om enkel nog 100% plasticvrije verpakkingen in de schappen te kunnen hebben liggen.

De toestemming om de verpakkingen die al zijn besteld en opgeslagen gedurende zes maanden na de inwerkingtreding te elimineren, is een beslissing van economische rechtvaardigheid die de dramatische situaties waarmee de sector zal worden geconfronteerd, echter niet volledig zal oplossen.

Aangezien seizoen 2021-2022 reeds van start is gegaan, vragen de deelnemers binnen de sector de overheid om een ​​realistisch plan en een realistische deadline om de reeds geoogste en verpakte producten nog te kunnen afzetten tot het einde van het huidige seizoen, tot 15 augustus 2022 en de reeds op voorraad zijnde verpakkingen te kunnen gebruiken tot ze op zijn.

De deelnemers binnen de sector zijn van mening dat de Franse staat geen rekening heeft gehouden met de aanzienlijke inspanningen die zij reeds hebben geleverd op het gebied van het doen van onderzoek naar en de ontwikkeling van alternatieve verpakkingen. Ook heeft de staat geen rekening gehouden met de beperkingen waarmee de deelnemers binnen de sector worden geconfronteerd: investeringen, kosten, beschikbaarheid van grondstoffen (papier, karton, hout, etc.), vertragingen bij fabrikanten en installateurs van verpakkingsmachines om te kunnen voldoen aan de dringende vraag van de AGF-sector.

De regering heeft bij monde van Julien Denormandie het volgende over andere zaken verklaard: "We huldigen nog altijd het volgende standpunt: 'geen verbod zonder alternatief'. Binnen de wettelijk gestelde termijnen heeft de sector voor een aantal producten echter geen alternatief voor de verpakkingen die plastic bevatten. De deelnemers bevinden zich dus in een impasse: hoe kan de sector op 1 januari voor 100% van de producten van minder dan 1,5 kg aan de wettelijke eisen voldoen?"

De deelnemers binnen de sector willen een aanbod van kwaliteit en kwantiteit voor zowel de Franse als de overige Europese consumenten tegen de beste prijs behouden. Consumenten zijn met name op zoek naar gezonde en smaakvolle aardappelen, op de markt gebracht in verpakkingen aangepast aan hun levensstijl, gemakkelijk te vervoeren, waarin de producten duidelijk zichtbaar zijn om de betrouwbaarheid ervan te kunnen waarborgen, snel herkenbaar aan de kwaliteit en aangepast aan hun budget.

"Laten we hopen dat de nieuwe bepalingen van de AGEC-wet, die de bevoorrading van de schappen zullen verstoren, consumenten er niet van zal weerhouden om hun favoriete groente te kopen. Zou dit wel het geval zijn, dan zou dit grote gevolgen hebben voor een sector die essentieel is voor de Franse voedselsoevereiniteit."

Voor meer informatie: 
CNIPT
cnipt.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven