Ontwikkelingen wereldwijde bananenhandel 2020

Toename bananenexport Latijns-Amerika en Caraïben tenietgedaan door exportdaling Azië en Afrika

Het Banana Market Review wordt jaarlijks uitgebracht door leden van de Sub-Group on Bananas van de intergouvernementele groep Bananas and Tropical Fruits, een hulporgaan van het Committee on Commodity Problems (CCP). 

Dir rapport biedt een overzicht van de ontwikkelingen binnen de wereldbananenhandel in 2020 en is een update van het voorlopige rapport uit 2020. De gegevens in het rapport werden verzameld via de volgende bronnen: de reacties van landen op de enquête 2021 van de Voedsel en Landbouworganisatie Sub Group on Bananas, informatie uit de Comtrade-database van de VN en secundair onderzoek. De resultaten omvatten herziene gegevens tot eind juni 2021. De Voedsel-  en Landbouworganisatie monitort de wereldwijde handelsstromen van bananen voortdurend en werkt haar resultaten waar nodig bij. 

De beschikbare informatie toont aan dat de wereldwijde export van bananen, bakbananen uitgezonderd, met 21,5 mln ton in 2020 relatief stabiel bleef. De toename van de export uit Latijns-Amerika en de Caraïben werd tenietgedaan door de exportdaling in Azië en Afrika, De stabiliteit van de export stond in schril contrast met de sterke groei van de wereldwijde bananenhandel in de periode 2017-2019. 

Volgens diverse bronnen werden de ontwikkelingen in de bananenhandel in 2020 in grote mate beïnvloed door de ingrijpende gevolgen van de Covid-19-pandemie, die met name hun weerslag op de export vanuit Azië en Afrika hadden. Vanwege de impact van natuurrampen, de verspreiding van plantenziektes en bij gebrek aan een contrafeitelijke analyse is het echter lastig om duidelijke conclusies te trekken over de exacte impact van de Covid-19-pandemie op de wereldbananenhandel. 

Klik hier voor het hele rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven