Nieuw onderzoek van de Universiteit van Illinois

"Suikermaïsoogsten zijn de afgelopen 80 jaar gegroeid, maar kan nog beter"

Uit nieuwe data van de Universiteit van Illinois is gebleken dat de suikermaïsopbrengsten sinds 1930 gestaag gegroeid zijn. Deze informatie bevestigt het belang van het aanplanten van moderne rassen met de optimale dichtheid. Het suggereert ook de mogelijkheden voor het verbeteren van de dichtheidstolerantie van de rassen. 

Daljeet Dhaliwal, doctoraal student van de faculteit Crop Sciences van de Universiteit van Illinois: "In de loop der tijd heeft de verbetering van de tolerantie op het gebied van plantdichtheid enorm bijgedragen aan de oogstopbrengsten van maïs. Ons huidige onderzoek suggereert dat de tolerantie van moderne suikermaïsrassen zou kunnen worden benut om de opbrengsten verder te verhogen."

Dhaliwal en Marty Williams, een ecoloog van USDA-ARS, testten de verdringingstolerantie van suikermaïsrassen (van 1934 tot 2014). Ze ontdekten dat de verhandelbare massa in 80 jaar tijd toenam met 2,85 ton per 4.046 m2, wanneer het gewas met een hoge dichtheid werd geteeld. Dit komt neer op een groei van 0,36 ton per 4.046 m2 per decennium. 

Moderne rassen bleken geschikter te zijn voor dichte aanplant. De plant is compacter geworden. Planten zetten minder middelen om in plantenweefsel, waardoor er minder biomassa en bladeren zijn. Dit betekent dat moderne planten geschikt zijn voor een hoge plantdichtheid. Wanneer men ze aanplant met een lage dichtheid dan is er geen competitie en zullen de planten geen hogere opbrengsten geven dan oudere rassen," zo legt Dhaliwal uit aan aces.illinois.edu.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven