Franse champignonsector in crisis

Vroeger werden portobello-champignons gekweekt in kalksteengroeven, maar tegenwoordig is de kweekmethode sterk veranderd. “De moderne technieken hebben ervoor gezorgd dat het beroep naar buiten is verplaatst - naar geïsoleerde magazijnen die worden beheerd door computers. Wij kunnen alle temperaturen en vochtigheidsniveaus controleren. De computers doen alles”, legt Angel Moioli uit, paddenstoelenkweker in de ondergrondse steengroeven van Evecquemont.

Portobello-champignons worden in de regio Île-de-France op dit moment nog maar nauwelijks gekweekt, omdat het kostbare mengsel van mest en kalksteen waarin ze gedijen steeds moeilijker te vinden is. Daarnaast heeft de verstedelijking ervoor gezorgd dat de conditie van de steengroeven verzwakte en dat sommige steengroeven zelfs ongeschikt werden om in te werken. Dit, terwijl tegelijkertijd de concurrentie in het buitenland inmiddels alleen maar is toegenomen. 

“Bij de Poolse champignons zien we bijvoorbeeld duidelijk dat de champignons hebben geleden onder het reizen (het feit dat ze vervoerd werden). Op het moment da ik deze doorsnijd, begint de binnenkant zwart te worden. De champignons geven ook geen geur af. Aan die van ons zit in ieder geval een lekkere champignongeur, je ruikt de aarde. Het zijn echt een mooie roze, stevige champignons, met een lekkere champignonsmaak.”

Er zijn nog maar 5 traditionele portobello-champignonkwekerijen over in Île-de-France. Daarom heeft de regio een sector gecreëerd om hen te ondersteunen: de Champignons Safer Sector. "Het doel is om meer champignons te kweken, meer champignonkwekers te krijgen, meer beroepen rond het kweken van paddenstoelen te creëren en steengroeven te rehabiliteren", zodat iedereen die geïnteresseerd is zich kan melden voordat de knowhow van de verschillende telers uit Île-de-France voorgoed onder de kalksteen verdwijnt.

Bron: lci.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven