Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antoine Geysels, Top’Pom:

"De aardappelopbrengsten in het Franse Aube vallen tegen"

Bij de start van het seizoen zijn er maar beperkte partijen aardappelen op de AGF-markt. "Over het algemeen zijn de opbrengsten aan het begin van het seizoen sowieso minder", zegt Antoine Geysels van het bedrijf Top'Pom, dat een twintigtal aardappeltelers verenigt. De telers zijn net klaar met het oogsten van Agata, dat nog altijd het belangrijkste ras van de hele teelt is. "We zijn tevreden over de kwaliteit van onze partijen. Dankzij gunstigere rooiomstandigheden en een lager gehalte aan droge stof waren er minder aardappelen met beschadigingen dan vorig jaar."

Een groot deel van de oogst van Top'Pom-telers wordt op de markt gebracht voor de export. "De vraag is er al wel, maar momenteel gaat het nog om matig grote partijen. De meest actieve markten zijn de Spaanse en Italiaanse, die op zoek zijn naar aardappelen van goede kwaliteit. Deze twee landen hebben weliswaar nog aanzienlijke hoeveelheden aardappelen beschikbaar in eigen land, maar deze zijn van inferieure kwaliteit. We zijn ook begonnen met de afzet van aardappelen in verschillende Oost-Europese landen, wat een goede invloed heeft op het verloop van de afzet van de rest van de aardappelen."

Vorig jaar is de industriële markt zwaar getroffen door de coronacrisis, aangezien de vraag van restaurants nagenoeg afwezig was. Gezien de bijna algehele heropening van de horeca in Europa en de rest van de wereld is de situatie op dit moment echter aanzienlijk verbeterd. "Het is nog te vroeg om het verloop van de Franse productie op industrieel niveau in te kunnen schatten, maar wat wel al duidelijk is, is dat de eerste voorspellingen wat betreft de opbrengst teleurstellend te noemen zijn. Daarnaast hebben de lage temperaturen en regenachtige omstandigheden dit seizoen geleid tot kwaliteitsverlies van sommige partijen."Binnenkort zal het Top'Pom-team worden versterkt met een vertegenwoordiger in de regio Hauts-de-France om in deze regio beter op veranderende situaties in te kunnen spelen. "Onze medewerkers zijn altijd vastbesloten om het beste van zichzelf te geven om het aantal afgezette partijen te kunnen verhogen en aan de verwachtingen van onze telers en partnerklanten te kunnen voldoen", besluit Antoine.

Voor meer informatie:
Antoine Geysels
Top’Pom
Z.I. Villette 10700
Arcis-sur-Aube, Frankrijk
+33 3 25 37 12 16
antoine@top-pom.fr  
www.top-pom.fr