Telersverenigingen uit Almería roepen op tot staking en protest op 8 oktober

Asaja, Coag en UPA, drie telersverenigingen uit het Spaanse Almería, kondigen aan dat ze op 8 oktober het werk gaan neerleggen en samen in de haven van Almería een protestactie zullen houden. Ze doen dat om "eerlijke" prijzen voor hun producten te eisen alsook de daadwerkelijke naleving van de handelsovereenkomsten tussen de EU en derde landen.

In een verklaring liet de voorzitter van Asaja Almería, Antonio Navarro, weten dat het nieuwe kasseizoen van start is gegaan met prijzen die 45% lager liggen dan die van vorig jaar. "Met deze prijzen houdt het tuinbouwmodel zoals we dat hier in Almería kennen, namelijk gebaseerd op familieteeltbedrijven, en dat zo belangrijk is geweest en nog altijd is voor de inwoners van de provincie, het niet langer uit", zei hij.

"Binnen een paar seizoenen zie ik heel veel telers in de problemen komen. Het enige wat we vragen is dat de handelsovereenkomsten worden nagekomen. We hebben bijvoorbeeld een handelsakkoord met Marokko, maar dat wordt gewoon niet nagekomen", vertelde hij.

De algemeen secretaris van UPA Almería, Francisca Iglesias, beweerde dat de huidige eisen ook al in november 2019 gesteld waren, maar dat de situatie ondertussen enkel maar is verslechterd. Ze had het in de eerste plaats over de productiekosten. "De elektriciteitskosten zijn met 30-35% toegenomen", zei ze, eraan toevoegend dat de kosten voor water met 10 à 20% zijn gestegen.

"Vorig seizoen, in volle pandemie, was een min of meer normaal seizoen, omdat Europa en Spanje producten uit de eigen teeltgebieden haalden en minder keken naar derde landen. Maar dit mooie liedje is uit en daarmee komt ook meteen een eind aan de winstmarges voor de groente- en fruittelers van Almería", legde ze uit.

Waarom in de haven van Almería?
De algemeen secretaris van Coag Almería legde uit dat de protestactie zal plaatsvinden in de omgeving van de haven van Almería, omdat havens de toegangspoort zijn voor producten uit derde landen. "Daarom is de blokkade van de haven een blokkade van de import uit derde landen."

"We houden deze protestactie om te eisen dat Spaanse handelsondernemers voor eens en voor altijd stoppen met de massale import van producten uit derde landen", merkte hij op.

"We kunnen niet mee op een markt die overspoeld wordt met producten uit het buitenland waar de teelt en de productie in totaal andere omstandigheden gebeurt dan hier bij ons. En het is niet eens zo dat Marokko ons al die producten aanvoert. Het zijn vooral exporteurs uit Europa, Spanje en zelfs Almería die de Marokkaanse groenten en fruit op onze markt brengen. Dit moet strikt worden gecontroleerd en de associatieovereenkomsten moeten voor eens en voor altijd worden gewijzigd", zei hij.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven