TR4 gedetecteerd op 72,5 hectare bananenplantage in Peru

De algemeen directeur van de afdeling Plantengezondheid van de Peruaanse Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid (Senasa), Josué Carrasco, meldde dat Fusarium oxisporum f. sp. cubense Race 4 Tropical (Foc TR4) op 72,55 hectare bananenteelt in de provincie Sullana werd gedetecteerd, waarna de percelen onmiddellijk werden afgesloten om verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Aangezien het om een schimmel gaat die zeer schadelijk is voor de bananenteelt en waarvoor geen oplossingen bestaan, is het volgens hem noodzakelijk om via strikte maatregelen te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt en de teelt op andere percelen en in andere gebieden van het land verder aantast. In Peru bedraagt het bananen- en weegbree-areaal 170.000 hectare.

De directeur gaf aan dat men niet weet hoe de schimmel in het departement Piura is geraakt. Hij denkt evenwel in de richting van de import van illegale exotische gewassen uit andere landen of dat een burger uit het buitenland de schimmel heeft meegebracht.

Maatregelen
Senasa meldde dat Piura momenteel het enige departement in het land is waar de aanwezigheid van Fusarium TR4 is gemeld en dat men in heel Peru constant de plantages controleert om de verspreiding van de schimmel te voorkomen. 

Het agentschap heeft daartoe de controle-inspanningen opgevoerd via 6 posten die het heeft geïnstalleerd in de provincie Sullana. Zo zijn er tot nu toe 22.724 voertuigen gedesinfecteerd en 2.358 voertuigen geïnspecteerd op vervoer van vegetatief materiaal, wat verboden is volgens het Uitvoeringsbesluit nr. 0048-2021 van het ministerie van Landbouwontwikkeling en Irrigatie.

Bron: larepublica.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven