Green Moon Project

Is tomatenteelt mogelijk op de maan?

De mens heeft altijd al met veel bewondering het universum aanschouwd. Met een grootte van meer dan 46.000 miljoen lichtjaar (gelijk aan meer dan 440.000 biljoen km) en een hoeveelheid aan sterren waarvan we ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken - alleen al in de Melkweg raamt men het aantal op meer dan 200.000 miljoen – is de aantrekkingskracht voor de wetenschap om op ontdekking te gaan altijd enorm geweest. Maar om het ruimteavontuur van de mens mogelijk te maken, moeten toekomstige missies op voedselvoorziening kunnen rekenen.

Daarom zijn er al diverse projecten gelanceerd om de haalbaarheid van voedselproductie in buitenaardse omgevingen te bestuderen, zoals het Green Moon Project, dat de teelt van groenten bestudeert op de maan, het ruimteobject dat zich het dichtst bij onze planeet bevindt.

Kan een plant groeien op de maan, waar de zwaartekracht zes keer kleiner is dan die op de aarde? Die vraag was de kiem van het project waarmee José Maria Ortega Hernández (Málaga, 1993), destijds student luchtvaarttechniek, in 2016 deelnam aan de Google Lunar X Prize, een wedstrijd die tot doel had investeringen te promoten in toekomstige privémissies naar onze satelliet.

Hij deed mee aan de wedstrijd samen met een plantenbioloog en een energie-ingenieur, en zijn voorstel haalde niet alleen de finale, maar trok ook de belangstelling en hulp van onderzoeksinstituten en werd een professioneel project.

Momenteel heeft het Green Moon Project een overeenkomst lopen met het Centrum voor Ruimte-exploratie van de Universiteit van Chongqing om hun tuinbouwexperimenten naar de maan te brengen in een aanstaande Chang'e (naam voor de Chinese maanverkenningsmissies).

De uitdagingen
Het team van het Green Moon Project probeert te begrijpen hoe alle maanfactoren de plantenteelt beïnvloeden en dit vanuit drie invalshoeken: planetaire geologie, plantbiologie en ruimtetechnologie.

Jesús Martínez-Frías en Fernando Alberquilla, onderzoekers van het Spaanse Instituut voor Geowetenschappen, zijn verantwoordelijk voor het geologische deel. Ze analyseren de invloed die de maanbodem op de gewassen heeft. Hiervoor gebruiken ze een substraat uit Lanzarote, aangezien wetenschappers het eens zijn dat de grond van het Timanfaya-natuurpark erg lijkt op die van de maan en van Mars, en ook regoliet met dezelfde samenstelling als de stenen die de Apollo 11-missie had meegebracht van de maan.

Op deze bodems worden al testen uitgevoerd in samenwerking met InnoPlant, de zakenpartner van het project, die onder leiding staat van Eva Sánchez Rodríguez en Juan Hernández. Zij testen onder meer welke soorten en zaden zich het beste aanpassen aan die bodems, hoe het gebrek aan stikstof in de bodem van de maan te compenseren en wat de beste opties zijn om te bemesten.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven