Avocadoprijzen dalen, maar investeerder blijft plantages voor veel geld opkopen

Fondsbeheerder Gunn Agri Partners behoort tot de investeerders die gokken op een herstel van de avocadoprijzen de komende jaren na voor meer dan € 9,3 mln aan avocadoboomgaarden te hebben opgekocht in New South Wales en Queensland.

Na een overvloedige oogst is de avocadoprijs gezakt naar €0,62 per stuk. Deze prijsdaling hield Gunn Agri echter niet tegen om Mountain Top Avocado Orchard in New South Wales voor €6,8 mln te kopen van telers Barry en Vickie Kuhnell. 

Op het 117 hectare tellende teeltbedrijf bevinden zich ruim 14.000 Hass-avocadobomen, die het afgelopen decennium werden aangeplant door de familie Kuhnell. Twee derde van de boomgaarden zijn meer dan vier jaar oud. Het duurt namelijk vier tot vijf jaar voor een avocadoboom vruchten geeft. 

Gunn Agri betaalde €6,8 mln voor Mountain Top Ochard. De deal werd twee weken geleden afgerond en omvat ook de oogst van 2021, zo bericht www.commercialrealestate.com.au

Bradley Wheaton, directeur van Gunn Agri, vertelt dat het bedrijf is aangekocht voor een beheerde rekening bekend onder de naam Wollemi Farms. "Het is aangekocht namens een Europese instelling die investeert in vaste agrarische activa in Australië die zij veelal verhuurt aan lokale exploitanten," zo laat Wheaton aan The Australian Financial Review weten.

Hass-avocado's, die in het verleden soms wel €2,50 per stuk kostten in Australische supermarkten, gingen eerder dit jaar voor slechts €0,62 over de toonbank. Dit is het gevolg van de overvloedige avocado-oogst in Queensland, het voornaamste avocadoteeltgebied in Australië. 

In Western Australia zullen deze zomer  8,2 mln kartons worden geplukt en dat is een toename van 233% ten opzichte van het jaar daarvoor. 

Ondanks de dalende prijzen voor avocado's en macadamia's laat Paul O'Keeffe, taxateur bij Herron Todd White, weten dat de marktomstandigheden aan de noordkust van New South Wales florissant blijven. O'Keeffe voegt eraan toe dat de waarde van agrarische grond toeneemt onder invloed van kopers van kapitaalmarkten. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven