Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede vraag bij aanvang Turkse citroenenseizoen

Het Turkse citroenenseizoen is al begonnen, maar exporteurs zullen waarschijnlijk nog even wachten tot de Argentijnse en Zuid-Afrikaanse citroenen van de markt verdwenen zijn. De maten zijn vergelijkbaar met vorig seizoen en Turkse telers hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Europese regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. 

Turkse exporteurs hebben daarnaast hun best gedaan om telers te leren het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen binnen de norm te houden, zodat zij kunnen beantwoorden aan Europese regelgeving. Mustafa Arslan, eigenaar van MDA Agro, licht dit toe: "We hebben met name aan onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gewerkt om het beste verse fruit te kunnen verpakken. Alle Turkse exporteurs, Akdeniz Exp, de Unie en het ministerie van Landbouw worden nauwlettend gecontroleerd en hebben hun telers intensief getraind in het telen van de juiste producten, het sproeien, bemesten en oogsten. Dit seizoen kunnen we de vruchten plukken van al deze inspanningen met een algemeen sanitair beleid dat gebaseerd is op EU-regels."

Volgens Arslan is de vraag naar citroenen momenteel vrij goed. Er zijn echter nog steeds citroenen uit Argentinië en Zuid-Afrika op de markt. Dit betekent dat Turkse exporteurs hun moment af moeten wachten. "De vraag naar citroenen is dit seizoen zeer sterk. Normaal gesproken verwachten we dit niet van Europese landen, zoals Balkanlanden, Rusland en Oekraïne, en de Baltische staten. We weten namelijk dat er tot eind augustus citroenen uit Argentinië en Zuid-Afrika naar deze markten verladen zijn en deze moeten dus nog steeds op de markt zijn! Om deze reden hebben we besloten de start van onze oogst uit te stellen. We zijn van plan om in oktober te beginnen met het vermarkten van ons eigen product. We werken momenteel hard om goed voorbereid te zijn op het piekseizoen in de periode oktober - december."

Zodra de Zuid-Afrikaanse en Argentijnse citroenen van de markt verdwenen zijn, zal de vraag naar Turks product toenemen. Arslan: "Ik verwacht dat de vraag naar Turkse citroenen na september aan zal trekken. De grootste aantallen zullen bestemd zijn voor landen in Europa, omdat Turkse bedrijven hun procedures op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en duurzaamheid vanaf dit seizoen op deze markt hebben afgestemd. De maten zijn hetzelfde als vorig jaar. Het weer is momenteel uitstekend voor de ontwikkeling van het fruit. Dit jaar zullen we met name middelgrote citroenen voor de export verpakken en dat zou gunstig moeten zijn voor een vlotte afzet."

Arslan zegt dat het bedrijf voorheen naar Balkanlanden exporteerde, maar dat de export naar deze markten niet meer rendabel is vanwege de prijzen en concurrentie. "Voor MDA Agro zijn Europa, de Baltische staten, Canada en landen in het Verre Oosten de voornaamste afzetmarkten. De afgelopen jaren hebben we ons echter niet meer op de Balkan gericht, omdat er teveel exporteurs zijn die citroenen van middelmatige kwaliteit naar deze markt exporteren. Vanwege de prijzen en concurrentie is het nagenoeg onmogelijk geworden om naar deze markt te blijven exporteren."

"We werken hard aan het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het verduurzamen van onze sector. Turkije is een belangrijke leverancier en iedereen moet zich aan ons sanitair beleid houden. Hiermee bedoel ik alle Turkse exporteurs. Het is onze taak om gewassen te telen, verpakken en exporteren. Onze hoogste prioriteit zou echter moeten liggen bij het telen van de gezondste producten. We hechten hier veel belang aan en het is ons streven om dit voor alle groente- en fruitsoorten te bereiken. Iedereen moet Turkse AGF kunnen consumeren zonder te hoeven twijfelen aan de kwaliteit. Let goed op waar en door wie het fruit is verpakt en geëxporteerd!" zegt Arslan tot slot. 

Voor meer informatie: 
Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
+90 541 348 39 09
[email protected]    
www.mda-agro.com 

Publicatiedatum: