Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NAGF en Food Cabinet vragen aandacht voor gezonde voedselomgeving

Opening van 's werelds eerste eetbare bushalte in Breda

Als je door een gemiddelde winkelstraat in Nederland loopt, word je overal geconfronteerd met ongezond eten. Supermarkten, tv-commercials en reclameborden moedigen ons aan om vooral te zoet, te zout en te vet te eten. Niet vreemd dus dat de gemiddelde Nederlander niet aan zijn aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit komt. Om hier verandering in te brengen opent Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partijen uit de groenten- en fruitsector en maatschappelijke organisaties vandaag een unieke, eetbare bushalte aan de Karnemelkstraat in Breda.

Allereerste eetbare bushalte ter wereld
Met ’s werelds eerste eetbare bushalte – een kleurrijk tafereel vol appelen, peren, paprika’s, avocado’s, komkommers en tomaten – willen telers, en handelaren, gezondheidsfondsen en maatschappelijke organisaties, binnen de landelijke campagne ‘Geef kleur door’, het belang van meer groenten en fruit onder de aandacht brengen.

Waar komen de groenten en het fruit vandaan? 
De producten in de bushalte komen van Nature’s Pride, Rijk Zwaan, The Greenery en Koninklijke Vezet. Samen leveren zij appelen, peren, paprika's, avocado's, snacktomaatjes en snackkomkommers. Met  appels en peren van klasse II, producten met een hele kleine afwijking, vragen de organisatie ook aandacht voor het verminderen van voedselverspilling. 

‘Geef kleur door’ doet er dit jaar (het Internationale VN-jaar van Groenten en Fruit) alles aan om Nederland méér groenten en fruit te laten eten. De bushalte vol vitaminen is de aankomende dagen voor iedereen toegankelijk en alle groenten en fruit mogen worden meegenomen voor jezelf of voor een ander. Broodnodig nu de gemiddelde Nederlander minder groenten en fruit eet dan gezond is. Hoe ernstig dat is, klinkt door in een aantal verontrustende cijfers: in 2020 had ruim 50% van de volwassen Nederlanders overgewicht en ongezonde voeding staat hoog in  de doodsoorzaken in Nederland. 

We eten wat we zien, en dat is niet veel goeds 
Meer groenten en fruit eten draagt bij aan gezonder leven. Hoe komt het dan dat ruim 80% van de Nederlanders niet genoeg groenten en fruit eet? Doordat we vooral eten wat we zien. En dat is over het algemeen te vet, te zoet, te zout en te bewerkt. Grote frisdrank-, fastfood en snoepmerken spenderen miljoenen aan marketing om hun ongezonde producten bij ons onder de aandacht te brengen. Gemiddeld is 82% van de aanbiedingen in reclamefolders ongezond en bij vrijwel alle kassa's liggen vooral snoep en chocola voor het grijpen. “In de publieke ruimte worden we van alle kanten verleid door promoties en reclames voor ongezond eten en drinken. Dit stimuleert ongezonde voedselkeuzes én normaliseert ongezond eten”, aldus Maartje Poelman, assistent professor Consumption and Healthy Lifestyles aan de WUR. Met als gevolg dat ruim de helft van Nederland met overgewicht kampt en ongezonde voeding ieder jaar voor 12.900 voortijdige overlijdens zorgt. De bushalte bekleed met groenten en fruit keert het ‘ongezonde straatbeeld’ om en breekt een lans voor beter zichtbare, beschikbare en bereikbare gezonde producten.  
 
De bushalte is van 15 tot en met 21 september te bezoeken in Breda. Kijk voor de locatie en meer informatie op geefkleurdoor.nl

Publicatiedatum: