Overzicht en vooruitzichten Peruaanse gembermarkt

In de afgelopen vijf jaar (2016-2020) bedroeg de gemiddelde groei van de Peruaanse gemberexport 6% per jaar. In 2020 exporteerde het Zuid-Amerikaanse land 838.000 ton verse gember (niet geplet of verpulverd). Ook de prijzen stijgen sinds 2016, al kwam daar dit jaar een eind aan door het overaanbod.

In 2020 steeg de prijs van gember gemiddeld met 27%, wat voor dit jaar een areaaluitbreiding in de hand werkte. Volgens een rapport van asociatividad.org overtrof het uiteindelijke aanbod de voorziene vraag en zette er zich een prijsdaling in.

Internationale concurrentie
De export van gember wordt gedomineerd door China, India en Thailand. In de afgelopen jaren is ook Peru een belangrijke exporteur geworden dankzij de productkwaliteit, vooral op het vlak van smaak, geur en kleur. Een groot deel van het Peruaanse aanbod is ook biologisch gecertificeerd en komt op de markt wanneer de Chinese teelt op een lager pitje staat. Zo haalt Peru gemiddelde prijzen die beter zijn dan die van de Chinese, Indiase of Thaise export.

Toch lijdt nu ook het Peruaanse product onder de algemene toename van het aanbod als gevolg van de goede prijzen. Vooral India heeft zijn aanvoer verhoogd in de maanden waarin ook Peru veel product op de markt heeft. Maar ook China en Thailand breiden de teelt nog uit en Peru zelf draagt ook bij aan het overaanbod.

Wat te verwachten?
Van maart tot en met juli komt de concurrentie voor Peru uit China en Thailand, van juni tot en met augustus uit Braziliƫ en van augustus tot en met december uit India en Thailand. De huidige prijsdaling zou nu moeten leiden tot een afname van het areaal voor het seizoen 2021-2022.

In de gemberteelt kan de oogst met enkele maanden uitgesteld worden, waardoor asociatividad.org verwacht dat de gembervoorraden en de goed bewaarbare derivaten (gedroogde gember, in plakjes of in poedervorm) de prijzen laag zullen houden tot de eerste maanden van 2022.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven