Isochorisch invriezen

Nieuwe manier om voeding in te vriezen kan CO2-uitstoot enorm verminderen

Invriezen is een relatief kosteneffectieve manier om voedingsstoffen en smaak te behouden, maar helaas hangt er een hoog energie- en CO2-uitstootprijskaartje aan. Onderzoekers stellen nu een fundamenteel nieuwe manier voor om voedingsmiddelen in te vriezen, die het wereldwijde energieverbruik met maar liefst 6,5 mld kilowattuur per jaar zou kunnen doen dalen. Deze vermindering van de koolstofuitstoot met 4,59 mld kg kan worden vergeleken met het van de weg halen van ongeveer 1 mln auto's.

Bovendien verbetert de techniek de voedselkwaliteit aanzienlijk en kunnen verse en anderszins kwetsbare voedingsproducten langer worden bewaard dan met conventionele vriesmethoden.

De methode die Cristina Bilbao-Sainz, een onderzoekstechnoloog op het gebied van levensmiddelen bij het Amerikaanse ministerie van Landbouw, en werktuigbouwkundig ingenieur Boris Rubinsky van de Universiteit van Californië en hun collega's hebben gerapporteerd, is gebaseerd op een strategie die Rubinsky's team heeft bedacht voor het vervoer van organen voor transplantatiepatiënten.

De techniek, die isochorisch invriezen wordt genoemd, berust op het bewaren van voeding in een verzegelde, stijve houder van hard plastic of metaal, gevuld met een vloeistof zoals water en het plaatsen daarvan in een vriezer. Bij conventioneel invriezen wordt de voeding aan de lucht blootgesteld en bij temperaturen onder het vriespunt vastgevroren; bij de nieuwe methode verandert het voedsel niet in vast ijs.

In plaats daarvan wordt slechts ongeveer 10% van het volume van het water in de container bevroren en de druk in de kamer zorgt ervoor dat het ijs niet voortdurend uitzet. Bilbao-Sainz vertelde aan anthropocenemagazine.org: "De energiebesparing komt doordat de voeding niet volledig vast hoeft te worden ingevroren, wat normaliter een enorme hoeveelheid energie kost."

Voor meer informatie over het rapport:
www.researchgate.net

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven