"Voedselafval is volwaardig alternatief voor meer vervuilende additieven"

In Alicante verwerken ze plantaardig afval in speelgoed

Het Spaanse Ibi maakt al meer dan 100 jaar "kinderdromen" waar. In deze stad in de provincie Alicante was de speelgoedindustrie aan het begin van de vorige eeuw een bloeiende sector. Speelgoed werd het vlaggenschip van de stad en toen werd ook de basis gelegd voor de huidige trend. In de loop der jaren heeft plastic het metaal verdrongen bij de productie van speelgoed en nu heeft het BioMat4Future-project een volgende stap gezet richting meer duurzame materialen voor het fabriceren van speelgoed.

Het Technologisch Instituut voor Producten voor Kinderen en Vrijetijdsbesteding (AIJU), gevestigd te Ibi, is erin geslaagd natuurlijke functionele additieven te ontwikkelen voor gebruik in biomaterialen voor duurzaam speelgoed. Het doet dat door gebruik te maken van afval van peen, snijbiet, sla, broccoli of van extracten van snijbiet en citrus, die belangrijke functionele eigenschappen bieden zoals kleuring, antimicrobiële capaciteit of vlamvertraging.

"Het doel was om deze eigenschappen aan het speelgoed te kunnen geven, maar op een duurzamere manier. En we zijn tot de conclusie gekomen dat we inderdaad op een duurzamere manier tot eenzelfde soort product kunnen komen", legt Maria Jordá, hoofdonderzoekster bij BioMat4Future, uit aan de krant La Vanguardia.

Het project, dat in januari 2020, net vóór de pandemie, van start ging, wordt ondersteund door het Valenciaans Instituut voor Concurrentiekracht (IVACE) en is medegefinancierd door het programma dat de Valenciaanse Gemeenschap voor de periode 2014-2020 heeft opgesteld met geld van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ter waarde van € 219.782).

Vier bedrijven uit de zogenaamde Speelgoedvallei hebben eraan meegewerkt en testen nu de resultaten van het onderzoek op hun productielijnen. In totaal zijn 14 bedrijven geïnteresseerd in de resultaten van het project, waarvan er zich momenteel 7 in directe samenwerking bevinden met AIJU voor de implementatie van de resultaten. Met nog 5 andere bedrijven lopen er onderhandelingen in het kader van het BioFcase-project, dat nieuwe formuleringen van functionele biomaterialen onderzoekt.

Stabiele kleur en weerstand tegen microbiële reproductie
De conclusies van de AIJU-studie stellen vast dat de kleur van de producten in de loop van de tijd stabiel is. De producten zijn tevens zachter dan de traditionele. Ook de ontvlambaarheidstest heeft voor alle formuleringen bevredigende resultaten opgeleverd. Onderzoek heeft daarbij een grotere stijfheid en breekbaarheid ontdekt bij een hogere verhouding van lignine, een organische verbinding van de houtachtige weefsels van planten. Sinaasappel- en mandarijnextracten die op deze producten zijn toegepast zorgen voor een goed antimicrobieel gedrag.

"Voedselafval wordt een waardevol alternatief voor andere additieven die meer vervuilend zijn", besluit María Jordà.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven