"Bij fris weer verkiezen Noord-Europeanen broccoli in plaats van watermeloen"

In Midden- en Noord-Europa is de zomer koud geweest. De temperaturen waren lager dan normaal geweest en het heeft ook veel geregend. Dat heeft duidelijk een impact gehad op de consumentenvraag en dus ook op de Spaanse tuinbouwsector, die een groot deel van zijn producten precies in deze regio afzet.

De consumptie van seizoensfruit, zoals meloen en watermeloen, is erg temperatuurgevoelig. In een groot deel van Europa zijn er talrijke dagen geweest waarop de temperatuur niet eens boven de 20 graden uitkwam en dat is een ramp geweest voor de telers die zich toeleggen op deze fruitsoorten. In sommige gevallen is het fruit de deur uitgegaan onder de kostprijs.

Mensen kunnen echter niet zonder eten en de vraag is deze zomer dan ook verschoven naar andere producten. "Bij fris weer geven de Noord-Europeanen de voorkeur aan een slaatje of gegrilde broccoli in plaats van watermeloen", vertelt Antonio Moreno, hoofd Fruit van de Spaanse telersvereniging UPA, aan nieuwsdienst Efe.

Zo is de vraag naar sla, broccoli of bloemkool onverwacht omhooggeschoten. En dat heeft geleid tot een forse stijging van de telersprijzen voor deze groenten. Die lagen veel hoger dan de afgelopen jaren. De prijs van sla is bijvoorbeeld niet onder de
€ 42/100 stuks gezakt - het dubbele van vorig jaar rond dezelfde tijd – en daar hebben vooral de telers uit Murcia, het epicentrum van de slateelt in Spanje, van geprofiteerd.

Bronnen uit de sector wijzen ook op een andere factor voor deze prijsstijging: de stortregens, stormen en hagel in onder meer Zwitserland, Frankrijk en Duitsland die aanzienlijke schade aan lokale teelten hebben veroorzaakt. Veel groenten zijn verloren gegaan. Over het algemeen gaat het om eerder kleinschalige teelt, zeker in vergelijking met de Spaanse producties, maar toch heeft het die landen verhinderd op dat moment zelfvoorzienend te zijn.

Bron: eleconomista.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven