Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen kelderen in Senegal

Senegal kampt met een overaanbod aan uien en dat doet de prijs kelderen. De crisis is vooral voelbaar en zichtbaar in Bambilor, een van de belangrijkste uienteeltgebieden van het land op zo'n dertig kilometer van Dakar, waar zakken van 25 kilo zomaar op de trottoirs liggen opgestapeld en niet de minste interesse wekken van voorbijgangers.

Diongue Masseye, een 71-jarige uienteler uit de streek, wijt het probleem aan de toegenomen buitenlandse concurrentie en een gebrek aan opslagcapaciteit. Masseye kijkt met lede ogen toe naar de uien die zich opstapelen in zijn pakstation van 450 m² - waarvan er vele al zijn ontkiemd - en legt uit dat de prijzen met bijna de helft zijn gedaald. "Een zak uien van 25 kilo was een paar maanden geleden nog ongeveer € 13 waard, nu is dat maar € 7."

Ui is een van de belangrijkste groenten in Senegal, zowel wat consumptie als teelt betreft, zo blijkt uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) uit 2018. Uien worden geteeld door bijna 200.000 Senegalezen in een land met meer dan 16 miljoen inwoners, waar meer dan twee derde van de beroepsbevolking van de land- en tuinbouw leeft. "De Senegalese uienteelt is goed voor 450.000 ton per jaar," vertelt Amadou Abdoul Sy, directeur van het Agentschap voor Regulering van de Markten.

"Iedereen teelt de uien in dezelfde periode. De autoriteiten hadden nog gevraagd om de uien op verschillende tijdstippen op de markt te brengen, naargelang het teeltgebied, maar die aanbeveling is niet goed opgevolgd", zegt Sy.

Een kwestie van kwaliteit
De FAO wees er in een rapport uit 2018 al op dat het gebruik van zaaiuien van slechte kwaliteit het concurrentievermogen van Senegalese telers naar beneden haalt. "De mindere kwaliteit van de lokale ui vertaalt zich in aanzienlijke verliezen en het is bijna onmogelijk het product te bewaren", zo staat in het rapport.

Op dat moment ging een samenwerking van start tussen het Monitoring and Analysing Food and Agricultural Policies Programme (MAFAP) van FAO, het Senegalese ministerie van Handel en de particuliere sector met als doel de kwaliteit van de teelt en afzet van de nationale ui te verhogen door middel van contractteelt. Volgens Sy gaat echter elk jaar nog steeds bijna een derde van de oogst verloren.

Boubacar Sall, voorzitter van de Senegalese Vereniging van Uientelers, vertelt dat de regering in januari de import van uien heeft opgeschort in een poging om de in nood verkerende lokale telers te helpen, maar de in buitenlandse handen zijnde teeltbedrijven in Senegal oogsten ook nog steeds uien. En deze zijn vaak veel groter dan de Senegalese teeltbedrijven.

Bron: infobarcelona.cat / france24.com

Publicatiedatum: