Weerproblemen hebben duidelijk effect op Britse aardappeloogst

In het Verenigd Koninkrijk zijn aardappeltelers begonnen met het rooien van hun aardappelen. De omstandigheden waren dit seizoen moeilijk en de aardappelen wacht een onzekere markt. De meeste aardappelen werden onder zeer goede condities geplant omdat de natte winter plaats maakte voor een droog voorjaar. Helaas werd dit gevolgd door de koudste aprilmaand in jaren en een natte meimaand. De zomer verliep wisselvallig met zo nu en dan hitte en veel regenval. 

Eén teler in Kent zei er het volgende over: "De eerste twee weken van juni was het warm en zonnig, maar hierna is er veel neerslag gevallen en liet de zon zich nauwelijks zien. Op sommige plaatsen zijn de opbrengsten per hectare 10 tot 15 ton lager dan ze zouden moeten zijn."

De kwaliteit is redelijk, hoewel telers wel geregeld hebben moeten sproeien om verspreiding van ziekten te voorkomen. Daarnaast waren er ook problemen met ritnaalden. In Lincolnshire was de situatie wat beter, zo liet Simon Faulkner van SDF Agriculture weten. Toch blijven er ook uitdagingen bestaan, zoals de wisselende kwaliteit van de oogst. 

"Sommige velden hebben potentie, maar wanneer je op andere plaatsen kijkt, dan loopt de kwaliteit achteruit," vertelde hij aan www.fpcfreshtalkdaily.co.uk. “Op veel plaatsen loopt het  bodemvochttekort op en zien we het drogestofgehalte toenemen. Sommige telers zijn een paar weken geleden gestopt met irrigeren, omdat zij verwacht hadden dat er meer neerslag zou vallen. Meer vocht had de groei op deze velden kunnen bevorderen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven