Huelva stevent af op zo'n 6.100 hectare aardbeien

De Spaanse provincie Huelva, de belangrijkste aardbeienteeltregio van Europa, maakt zich weer op voor het nieuwe aardbeienseizoen. De werkzaamheden op de percelen zijn deze maand inmiddels van start gegaan. Begin oktober worden de zaailingen geplant. Vorig seizoen werd afgesloten met een opbrengst van 281.380 ton, 7,7% meer dan het voorgaande jaar. Ook de omzet was met gelijkaardige cijfers gestegen (+7,5%). Voor dit jaar verwacht men min of meer hetzelfde areaal, zo’n 6.100 hectare. De sector denkt ook qua opbrengst en omzet de trend van vorig jaar voort te kunnen zetten.

Manuel Piedra, algemeen secretaris van telersvereniging UPA Huelva, legt uit dat de telers al een paar weken bezig zijn met het aanmaken van de bedden op de percelen. Dat gaat nog voort tot ongeveer begin september. "Maar we hebben weken gehad met temperaturen boven de 45 graden. Het heeft heel wat inspanning gevergd van de telers en de seizoensarbeiders om de teeltbedrijven in perfecte staat te houden, maar ze zijn erin geslaagd", merkt hij op.

Na het voltooien van de bedden, worden de irrigatievoorzieningen en boogconstructies geplaatst en vanaf oktober vindt dan de aanplant van de aardbeienplanten plaats. In november wordt de laatste hand gelegd aan de teeltfaciliteiten met het plaatsen van de plastic overkappingen over de bogen.

In Huelva worden overigens niet alleen aardbeien geteeld, maar ook ander zachtfruit zoals blauwe bessen, frambozen en bramen. "Ik voorzie wel wat meer jobs beschikbaar komen, vooral door de verwachte toename van de blauwe bessenteelt," aldus Piedra.

Normaal gesproken genereert het tuinbouwseizoen in Huelva ongeveer 100.000 banen. Op de percelen gaat het om circa 80.000 banen, waarvan 65.000 worden ingevuld door seizoensarbeiders die elk jaar weer terugkeren. Dat zijn deels inwoners van de provincie, maar deels ook Oost-Europeanen en Afrikanen die in Spanje rondreizen van de ene naar de andere teler.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven