Wereldwijde citrusteelt zal met 4% groeien

De citrusteelt in de landen die opgenomen zijn in het rapport Citrus: World Markets and Trade zal naar verwachting met 4% toenemen tot 98 mln ton. Sinaasappelen zijn goed voor de helft van de totale productie, gevolgd door mandarijnen, citroenen/limes en grapefruit. China is de grootste producent, gevolgd door Brazilië en de EU. 

De VS is de vijfde grootste producent, hoewel de productiedaling op 13% wordt geraamd, hetgeen in lijn ligt met de verwachte daling op de langere termijn. De ziekte citrus greening heeft een cruciale rol gespeeld in de daling van de productie, die met een derde afgenomen is ten opzichte van 20 jaar geleden. Daarnaast kromp het citrusareaal met bijna 40%. 

De wereldwijde export wordt op 11 mln ton geraamd, waarbij sinaasappelen meer dan 40% van de export vertegenwoordigen en mandarijnen goed zijn voor zo'n 30%. De export wordt aangejaagd door mandarijnen uit China, Zuid-Afrika en Turkije en in mindere mate door de toegenomen export van citroenen uit Mexico, Zuid-Afrika en Turkije. Zuid-Afrika is de grootste exporteur, gevolgd door Turkije en Egypte. De Amerikaanse citrusexport daalt met name als gevolg van de lagere export van sinaasappelen en het feit dat het land er niet in is geslaagd te profiteren van de wereldwijde groei van de mandarijnenmarkt vanwege de beperkte beschikbaarheid van fruit voor de export. De VS is momenteel de zevende grootste exporteur, maar met uitzondering van mandarijnen is de export binnen alle citruscategorieën afgenomen. 

Mandarijnen zijn de enige Amerikaanse categorie waarvan de productie toeneemt. 

Klik hier om het hele rapport te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven