Tanzania exporteerde 81.000 ton uien in 2019/20

In 2019 heeft Tanzania 39.000 ton uien aan de andere lidstaten van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) afgezet, wat minstens Sh38 miljard (bijna 14 mln euro) opleverde volgens Kelvin Remen, Business Environment Manager van de Tanzania Horticultural Association (Taha).

In het daaropvolgende jaar (2020) verkocht het land ook meer dan 42.000 ton van het gewas aan de andere EAC-lidstaten voor een totaal van Sh42,5 miljard (15,6 mln euro) aan exportinkomsten, meldt www.thecitizen.co.tz.

"Dit toont aan dat er grote afzetmogelijkheden zijn voor het gewas, met name in de ons omringende landen," aldus Remen. Maar er zijn nog tal van zaken die verbeterd moeten worden wil de uienteelt winstgevend worden.

Eva Mollel, secretaris van de Unie van Uientelers, verklaarde dat de leden van de Unie bij het op de markt brengen van hun uien met verschillende problemen te kampen hebben, waaronder de verpakking, omdat zij gebruik maken van verpakkingen in jutezakken, die niet goed genoeg zijn voor de export.

"Het gebrek aan een goede marketing heeft geleid tot een daling van de uienprijzen, waardoor we economisch achterop zijn geraakt omdat we er niet in slagen de productiekosten terug te verdienen, laat staan winst te maken. Ik denk ook dat de regering moet ingrijpen in de kwestie van de verpakking om de uientelers te helpen," zei Mollel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven