Recordaantal fraudeurs binnen detailhandel vooraf herkend in 2020

In 2020 werd het Waarschuwingsregister van Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) 570.931 keer geraadpleegd door aangesloten retailbedrijven. In deze lijst worden mensen geregistreerd die bewezen intern gefraudeerd hebben. Afgelopen jaar was er sprake van 1.046 treffers. Dit is het hoogste aantal sinds de oprichting in 2005. Deze gegevens zijn gepubliceerd in het jaarverslag van stichting FAD dat vanmorgen door de heer Ben Swagerman, bestuurder van stichting FAD, is aangeboden aan minister-president Mark Rutte, dit meldt de FAD in een persbericht.

Stichting FAD vierde in 2020 haar 15-jarig jubileum. Het Waarschuwingsregister is uitgegroeid tot een begrip in de detailhandel en is dan ook niet meer weg te denken. De deelnemers gebruikten het Waarschuwingsregister afgelopen jaar actief.

‘In 2020 vielen er bijna 200.000 medewerkers onder de werkingssfeer van het register. We kijken terug op een bewogen jaar, waarin ook retail Nederland het zwaar te verduren kreeg. Dit mede doordat niet essentiële winkels gedwongen werden hun deuren te sluiten. Dat de detailhandel in beweging is blijkt duidelijk uit de cijfers in het verslag’ aldus Sylvia Torn, woordvoerder van Stichting FAD. Het Waarschuwingsregister werd in 2020 actief bevraagd en het aantal treffers dat dit opleverde was nooit eerder in het bestaan van het register zo hoog. Het aantal registraties in het Waarschuwingsregister lag in 2020 op 407. Dit ligt iets lager dan de jaren ervoor, maar laat zich verklaren door de winkelsluiting tijdens COVID-19.

Iemand komt in het Waarschuwingsregister als er sprake is van bewezen fraude en ontslag en hiervan aangifte is gedaan bij de politie. Bij registratie riskeert een frauderende winkelmedewerker voor maximaal vier jaar te worden uitgesloten van werk bij een groot deel van de detailhandelssector. Onder interne fraude wordt verstaan diefstal, verduistering, valsheid in geschrifte of oplichting. De stichting FAD heeft voor onbepaalde tijd een verklaring van rechtmatigheid voor het delen van strafrechtelijke gegevens tussen deelnemers. Deze valt onder de bestaande privacywetgeving (AVG).

Aantal registraties in Waarschuwingsregister                 407
Aantal treffers fraudeurs                                               1.046
Aantal aangesloten MKB-bedrijven                                 915
Aantal aangesloten grootwinkelbedrijven                         72
Aantal werknemers bij aangesloten bedrijven         200.000

Klik hier voor het FAD Jaarverslag

Bron: FAD


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven