Moldavië schaalt abrikozenexport naar de EU op

Dit jaar zal het aandeel van EU-landen in de exportstructuur van Moldavische abrikozen toenemen naar 80% tot 85%. In 2020 exporteerde Moldavië ongeveer 2.000 ton abrikozen. Ongeveer de helft hiervan was bestemd voor Oekraïne en iets meer dan 100 ton werd naar de EU geëxporteerd. 

Deskundigen die betrokken zijn bij het project 'Efficiënte Landbouw in Moldavië' zijn van mening dat het succesvol benutten van marketinginstrumenten tijdens de pandemie een belangrijke rol heeft gespeeld in de heroriëntatie van de Moldavische abrikozenexport naar Europese markten.  

Vanwege de beperkingen van de traditionele handelscontacten als gevolg van Covid-19 hebben fruittelers die meewerken aan dit project een reeks online bedrijfsbezoeken ontwikkeld, evenals een post harvest-infrastructuur bij grote agrarische bedrijven. Dankzij deze inspanningen en de GlobalGAP en GRASP-certificering van fruitteeltbedrijven hebben fruittelers de export van abrikozen naar de EU aanzienlijk op kunnen schalen dit jaar. Zo hebben Moldavische telers voor het eerst grote aantallen verse abrikozen naar Duitsland geëxporteerd. 

Daarnaast zijn sommige telers begonnen met de export van abrikozen naar Hongarije. Zo'n 70% tot 80% van de abrikozenboomgaarden in dit land werd dit voorjaar getroffen door vorst. De Moldavische abrikozen worden echter vooral aan verwerkers geleverd. Moldavische telers hopen ook de export van late abrikozenrassen naar Roemenië op te schalen. 

Volgens east-fruit.com, telde het abrikozenareaal in Moldavië vorig jaar 3.800 hectare en bedroeg de oogst tussen de 6.500 - 8.000 ton. Dit jaar wordt de abrikozenoogst op minimaal 10.000 tot 12.000 ton geraamd. Bron Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven