Europese citrustelers vrezen herziening overeenkomst met Zuid-Afrika

De overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking tussen de EU en Zuid-Afrika komt in oktober 2021 weer op tafel te liggen om mogelijke wijzigingen te bestuderen. De Europese citrussector kijkt hier al lang naar uit.

De overeenkomst stelt een preferentieel regime in tussen de EU en Zuid-Afrika, met de geleidelijke oprichting van een vrijhandelszone (FTA). De EU is overigens de belangrijkste partner van Zuid-Afrika op het gebied van handel en investeringen. Het akkoord voorziet ook in de liberalisering van 95% van de Europese import van Zuid-Afrikaanse producten binnen 10 jaar en van 86% van de Zuid-Afrikaanse import van Europese producten binnen 12 jaar.

De overeenkomst stelt beide partijen echter in staat vrijwaringsmaatregelen te nemen wanneer de import van een product ernstige schade kan veroorzaken. Er zijn ook bepalingen in het akkoord opgenomen die bedoeld zijn om misbruik door bedrijven met een machtspositie op de markt te voorkomen en zo de vrije concurrentie tussen bedrijven uit de EU en Zuid-Afrika te garanderen.

Technisch landbouwingenieur María José Maluenda García stelt in haar rapport "Onzekerheid en hoop voor Europees citrus bij de herziening van de overeenkomst tussen de EU en Zuid-Afrika", waarin ze gegevens analyseert over de handel tussen beide blokken sinds de ondertekening van de overeenkomst, dat de Zuid-Afrikaanse fruitexport naar de EU vorig jaar 64,6% van de waarde van de totale Zuid-Afrikaanse agrifoodexport vertegenwoordigde. Dat is een zeer hoog percentage en dat fruit concurreert rechtstreeks met de Europese teelt en in het bijzonder met het fruit uit Spanje, de grootste Europese teler en exporteur van groenten en fruit.

Het belangrijkste Zuid-Afrikaanse exportfruit was citrus, met een aandeel van 45,7%, gevolgd door druiven (28,1%), avocado's (7,1%) en appelen en peren (6,6%).

De citrusteelt is de afgelopen zes seizoenen sterk toegenomen in Zuid-Afrika. De groei werd gedreven door aantrekkelijke investeringsrendementen en oogstmarges en een sterke wereldwijde vraag. De Zuid-Afrikaanse citrusoogst was in 2020/21 met 57,4% gestegen tegenover 2015/16 en de export maakte in die periode een groei van 47% door, zo berekende de auteur op basis van gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

De Spaanse citrussector heeft sinds het begin van de overeenkomst de economische schade te berde gebracht die veroorzaakt wordt door de import van citrus uit Zuid-Afrika. De Spaanse citrustelers hebben samen met vertegenwoordigers uit de citrussectoren van Italië, Frankrijk en Portugal hun respectieve ministeries van Landbouw verzocht om bij de Europese Commissie en het Europees Parlement de noodzaak van een exhaustief en objectief onderzoek te bepleiten met het oog op de herziening van de overeenkomst in oktober, vijf jaar na de inwerkingtreding ervan.

Het volledige rapport kunt u hier lezen (in het Spaans).

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven