Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luis Fernando Rubio, directeur van ANPCA:

"De vraag naar Spaanse knoflook is erg sterk"

In Castilla-La Mancha wordt momenteel paarse knoflook geoogst. Dit is de enige knoflook in Spanje waarvan de uitzonderlijke kwaliteit ook officieel wordt erkend met een beschermde geografische aanduiding (BGA): de Paarse Knoflook van Las Pedroñeras. En dit jaar is de kwaliteit uitstekend, zo zegt Luis Fernando Rubio, directeur van de Nationale Vereniging van Knoflooktelers en -handelaren (ANPCA).

"De weersomstandigheden zijn over het algemeen gunstig geweest tijdens het seizoen en op dit moment zorgt het zeer droge weer ervoor dat de knoflook goed droogt en mooi sluit. Daardoor hebben we dit jaar paarse knoflook van uitzonderlijke kwaliteit”, zegt Luis Fernando. "Bovendien zijn de gemiddelde opbrengsten per hectare hoog."

De goede vooruitzichten op het gebied van opbrengst en kwaliteit gelden niet alleen voor Castilla-La Mancha, want ook de andere Spaanse teeltgebieden boeken mooie resultaten. "In Castilla y León zijn ze al klaar met de oogst van de Spring knoflook en daar beginnen ze nu met de late variëteiten. In Andalusië is op enkele percelen na de oogst al achter de rug", vertelt de directeur van ANPCA.

Luis Fernando bevestigt dat het Spaanse teeltareaal dit jaar met ongeveer 6% gestegen is, ondanks het feit dat de oogst van vorig jaar niet aan de aanvankelijke verwachtingen had voldaan. Toen was het weer spelbreker in de laatste fase van het seizoen en dat woog op het uiteindelijke resultaat.

Sterke vraag
Het Spaanse product komt ook terecht op een zeer actieve markt. “De afzet loopt heel vlot. De vraag naar Spaanse knoflook is op dit moment erg sterk", zegt Luis Fernando. "Het enige noemenswaardige probleem is dat traditionele kopers van onze vroege knoflook, zoals Brazilië, dit jaar zeer kleine hoeveelheden hebben ingeslagen in vergelijking met andere jaren. En ja, het heeft toch een zekere invloed op het algemene afzetniveau", zegt hij. "Maar beetje bij beetje komt de vroege knoflookmarkt weer tot leven in de niet zó veraf liggende exportbestemmingen die veeleer kiezen voor kwaliteit en toegevoegde waarde, zoals de Verenigde Staten of Canada. Voor onze paarse knoflook krijgen we mooie bestellingen binnen”.

Het knoflookseizoen biedt dit jaar dus zeer gunstige vooruitzichten, al blijft de zeevaart voor logistieke uitdagingen vormen. Maar dat treft dan vooral China, het epicentrum van de knoflookteelt en de grootste exporteur ter wereld.

"De maritieme crisis heeft invloed op de knoflookprijzen in China, hoewel niet alleen daar. De containertarieven swingen de pan uit en dat heeft ook gevolgen voor ons. We hebben het moeilijker om onze verplichtingen na te komen en de verschillende markten te bereiken”, zegt Luis Fernando.

Toch vormt de stijging van de verzendkosten niet echt een belemmering voor het Spaanse product, zo blijkt uit de sterke internationale vraag en het positieve verloop van de afzet. "Het is onmogelijk om te concurreren met de prijzen en de hoeveelheden van China, maar we kunnen ons onderscheiden op het vlak van toegevoegde waarde en kwaliteit. En het lijkt erop dat we daarin slagen, al heeft het ons wel tijd en energie gekost”, besluit de directeur van ANPCA.

 

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
ANPCA 
Tel: +34 967161011
lfrubio@anpca.es
www.anpca.es

Publicatiedatum: