Chinezen veredelen aardappelen met ggo techniek

Chinese wetenschappers hebben een baanbrekende prestatie geleverd met de ontwikkeling van 'zuivere en vruchtbare aardappelselecties' door middel van genbewerkingstechnieken. Het experiment, dat plaatsvond onder leiding van Huang Sanwen van het Agricultural Genomics Institute in Shenzhen (AGIS), paste genoomontwerp toe om snellere aardappelveredeling mogelijk te maken. 

Het onderzoek, getiteld "Genome design of hybrid potato", werd onlangs online gepubliceerd in het toonaangevende academische magazine Cell.

In tegenstelling tot andere gewassen worden aardappelen door klonen vermeerderd in plaats van uit zaad vermeerderd. Als gevolg hiervan kampt de aardappelsector met talrijke problemen, zoals lange teeltcycli, een lage reproductie-efficiëntie, ziekten en plagen. 

Vanwege de complexiteit van haar genoom verloopt de genetische verbetering en veredeling van de aardappel bovendien traag. Om de uitdagingen van de aardappelteelt aan te pakken, startten Huang en zijn team in 2015 het 'Upotato Plan', met als doel vegetatieve reproductie te vervangen door hybride zaden via genoomontwerp en de aardappelveredelingssnelheid en reproductie-efficiëntie te verbeteren.

"We moesten eerst het probleem van zelf-incompatibiliteit oplossen, dat wil zeggen dat aardappelen geen zaden produceren na zelfbestuiving. Door selectie van materialen en genbewerking hebben we dit probleem opgelost en zaden geproduceerd," vertelde Huang aan argenpapa.com. "Ondertussen hebben we ook ontdekt hoe we de gezondheid en productiviteit van de plant kunnen verbeteren. Door middel van genbewerking hebben we schadelijke mutaties geëlimineerd en goede genen samengevoegd om het aardappelras 'Upotato NO. 1' te ontwikkelen, dat tijdens testen uitstekend presteerde."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven