Uientransport geliefd doelwit criminelen in Nigeria

Onlangs kondigde de overkoepelende organisatie van Nigeriaanse uientelers, de Onions Producers and Marketers Association of Nigeria (OPMAN) aan de aanvoer van uien uit het zuiden van Nigeria stop te zetten, wat tot onrust onder telers, handelaren en consumenten heeft geleid. 

Aliyu Isa, voorzitter van de organisatie, laat weten dat de veiligheidssituatie van leden in het zuiden de voornaamste overweging was om de aanvoer te onderbreken. Hij voerde daarnaast de onwil van de Federale Regering om getroffen telers schadeloos te stellen als reden aan.  

Hij vertelde dat de schade die criminelen aan uienteeltbedrijven in het  het zuiden van het land hebben aangericht, oploopt tot €1 mln. Hij noemde Aba, Abia State, Oyo State en MbaiseLocal Government Area als plaatsen waar leden de meeste schade hebben geleden.

"De incidenten kostten drie mensen het leven en er werden 30 vrachtwagens, negen auto's, 50 koelcellen verwoest en 10.000 zakken uien en andere kostbaarheden buitgemaakt," vertelde hij aan sunnewsonline.com.

Dit is nog niet alles. Hij gaf toe dat de organisatie nog meer wrok tegen de regering koestert. Volgens hem werden andere groepen na de vorige #EndSARS-protesten in het land gecompenseerd voor hun verliezen, terwijl de regering zijn leden nu aan hun lot overlaat.  

De waarnemend voorzitter van de Northern Onions Dealers Association of Nigeria (NODMAN), Adamawa, liet weten dat de veiligheid van zijn leden in het zuiden niet gegarandeerd kan worden en dat zij blootstaan aan gevaar tijdens het uitvoeren van hun werk, en dan met name gedurende het verladen van uien. 

Adamu: "Het is een gewoonte van criminelen in het zuiden geworden om onze vrachtwagens tegen te houden, de uien te stelen en de voertuigen in brand te steken."

Hij benadrukte dat dit onacceptabel is voor zijn organisatie en dat leden die zich niet aan de richtlijn houden door de organisatie op het matje geroepen zullen worden. Hij vertelde dat er op landelijk niveau met stakeholders wordt gesproken over manieren om een einde te maken aan de aanvallen en hulp te bieden aan de getroffenen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven