GroentenFruit Huis:

"Gezondheid staat op veel agenda's, tijd om door te pakken"

Op 27 mei jl. hielden GroentenFruit Huis en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) een live-uitzending over de rol van sport, het bedrijfsleven en de politiek in een gezonde voedselomgeving. Onder leiding van Govert Viergever, oud-olympiër, gingen diverse genodigden met elkaar in gesprek, meldt GroentenFruit Huis op haar website.

Gezonde keuze de makkelijke keuze
Als eerste gingen Mark Wouters (topsport chef-kok) en Debby Stam (TeamFit JOGG) met elkaar in gesprek. "Als topsporter heb je veel voeding nodig, het is dan wel zaak om op te letten dat het gezonde voeding is en bijdraagt aan het herstel of de prestatie. Als topsporters niet goed eten, kunnen ze niet goed herstellen en zijn ze niet op hun top. Als chef-kok ligt er een rol om de bouwstenen aan te leveren die vooraf afgesproken zijn. En dat is voor elke atleet weer anders."

"Wat we nu zien is dat veel sportomgevingen nog heel ongezond zijn. TeamFit adviseert sportverenigingen en locaties hoe over te stappen op een gezonde sportomgeving. Als je gezonde producten aanbiedt is het makkelijker om de gezonde keuze te maken. Als sportvereniging kan je hier heel goed het gesprek met je leden in aangaan. Door klein te beginnen met bijvoorbeeld fruitleveringen van een lokale leverancier kan je veel weerstand ook weghalen."

Goede voeding maakt het verschil
Koen Joosten (kinderarts in Erasmus MC) en Marco de Fonkert (Van Gelder groenten en fruit) kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat ouders hun kinderen gezond eten als cadeau zouden moeten geven. Koen houdt zich o.a. bezig met de voeding voor het hele ziekenhuis, van patiënt tot bezoeker. Voeding zou veel meer onderdeel van het behandelprotocol van patiënten moeten zijn. In de fase van ziekte of afbraak van je lichaam is het essentieel om op het juiste moment de juiste voeding te geven. Ook bij patiënten moet je individueel kijken welke voeding het best past in het herstel. Daar moet veel meer aandacht voor zijn.

Van Gelder wil een omslag zien van 'groenten moeten eten' naar 'groenten zijn gewoon lekker om te eten'. Verandering van het basisgedrag van consumenten kost tijd. Maar het is zaak dat alle aanbieders van groenten en fruit, maar bovenal ook consumenten gaan genieten van groenten en fruit. Daarom heeft Van Gelder een expertisecenter ingericht waarbij iedereen welkom is om te komen genieten van de smaak, rijkdom en vele mogelijkheden van groenten en fruit en geïnspireerd raakt om ook zelf meer groenten en fruit te eten omdat het lekker is.

Integrale overheidsaanpak gewenst
Janine Luten (GroentenFruit Huis) en Marjolein Bolhuis-Eijsvogel (JOGG) waren het er gauw over eens dat een integrale overheidsaanpak gewenst is als het gaat om een gezondere voedselomgeving. Dit gaat over meerdere ministeries heen. Er zijn heel veel partijen voor nodig die dit gezamenlijk op moeten pakken. De verleiding is heel groot en we moeten er met zijn allen voor zorgen dat we die verleidingen weghalen. Er ligt voor de overheid een rol op het gebied van preventie en er zijn maatregelen die ze daarin kunnen treffen. Denk aan btw-verlaging op groenten en fruit of het aanbieden van gezonde schoollunches. Gezondheid staat bij veel partijen op de agenda. We moeten nu gezamenlijk optrekken en doorpakken.

Bron: GroentenFruit Huis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven