Handelsoverschot AGF-sector EU gestegen met 8%

In januari en februari 2021 bedroeg de waarde van de EU-export van AGF in totaal € 28,5 mld (een daling van 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2020). De waarde van de import daalde met 12,5% en kwam uit op € 18,2 mld. Het handelsoverschot voor de eerste twee maanden van 2021 bedroeg € 10,3 mld, een stijging met 8% ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2020. Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen die de Europese Commissie deze week heeft bekendgemaakt in het maandelijkse handelsverslag voor januari-februari 2021.

De terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU had aanzienlijke gevolgen voor de handel in AGF van de EU met het VK: de export daalde in waarde met € 1,13 mld en de import daalde met
€ 1,38 mld. Ook de handel met de VS liep terug, waarbij de waarde van de export daalde met € 287 mln en de waarde van de import met € 191 mln.

Verdere dalingen van de exportwaarde werden genoteerd met betrekking tot Rusland (een daling met € 169 mln), Japan (een daling met € 141 mln) en Saudi-Arabië (een daling met € 90 mln), terwijl opmerkelijke dalingen van de importwaarde werden genoteerd met betrekking tot Indonesië (een daling met € 184 mln) en Oekraïne (een daling met € 170 mln).

Aanzienlijke dalingen in waarde werden genoteerd voor het merendeel van de EU-export van agrovoedingsmiddelen, waaronder bewerkte groenten en fruit (- € 119 mln). Wat de waarde van de import betreft, werden de grootste dalingen gemeld voor tropisch fruit (een daling met € 411 mln).

Bron: ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven