Oost-Afrika biedt veel mogelijkheden voor avocado-export

Samson Musembi, een gepensioneerde basisschoolleraar uit het dorp Karangita in Thika sub-county, heeft Hass avocadobomen geplant op ongeveer een hectare land. Hij kwam in aanraking met deze potentiële fortuinmakerij in 2017, toen willekeurige kopers aan zijn deur klopten om de paar avocado's te kopen die hij op zijn terrein had. Door deze bezoeken leerde hij vervolgens over Kakuzi, een bedrijf dat avocado's van telers koopt en ze naar buitenlandse markten exporteert.

"Later bezocht ik Kakuzi in de stad Thika, waar ik meer leerde over de avocadoteelt. Toen ik thuiskwam, had ik mijn besluit al genomen: stoppen met theeteelt en me richten op avocado's." Hij zet zijn producten nu af aan Kakuzi en China.

Toen Kenia en China in 2019 een handelsakkoord sloten, waardoor de Aziatische markt werd opengesteld voor fruit uit Kenia, stapten veel telers over op de avocadoteelt. Volgens Ernest Muthomi, chief executive van de Avocado Society of Kenya, hadden ze duizenden leden in het hele land geregistreerd.

Thefloridastar.com citeerde hem als volgt: "De stap naar China heeft in veel delen van Kenia een avocado-boom teweeggebracht. We hebben gezien dat veel telers hun traditionele gewassen (zoals thee, suiker en koffie) hebben opgegeven om avocado's te gaan telen. In het eerste kwartaal van 2021 exporteerden we meer dan 26.000 ton van het fruit naar Europa, het Midden-Oosten en China."

Kenia oogst 115 ton fruit per jaar, volgens het Market Access Upgrade Program, een initiatief van de Europese Unie en de Oost-Afrikaanse Gemeenschap.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven