Peru blijft actief om bananenteelt te beschermen tegen Fusarium TR4

In het Peruaanse departement Piura worden nog steeds maatregelen genomen om de verspreiding van Fusarium TR4 tegen te gaan. De schimmel werd er afgelopen april voor het eerst ontdekt.

Een van de laatste maatregelen was de levering aan telers in de regio van basiskits voor een veilige teelt, waaronder speciale kleding, ontsmettingsmiddel, een reinigingsborstel, emmers en ontsmettingsvoetbadjes. Het zijn essentiële hulpmiddelen om te voorkomen dat de plaag voet aan de grond krijgt in de bananenplantages.

De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die meer dan 30 jaar in de bodem kan overleven, wat de bestrijding ervan sterk bemoeilijkt. De schimmel wordt voornamelijk verspreid door de verplaatsing van besmet materiaal, zoals schoeisel, gereedschappen en voertuigen die de plantages binnenkomen, maar ook door afstromend water of irrigatiewater. Daarom zijn preventiemaatregelen essentieel om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Met de verdeling van de kits beoogt men de 17.000 hectare bananenteelt in Piura te beschermen, een regio die volgens Senasa met 9.000 hectare de grootste producent en exporteur van biologische bananen in het land is. Vorig seizoen werden meer dan 43.223 ton bananen uit Piura gecertificeerd voor de export naar verschillende bestemmingen, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, België, Canada, Zuid-Korea, Finland, Italië, Japan en Nederland.

Peru is het tweede land in Zuid-Amerika dat de plaag bevestigt, na Colombia in augustus 2019. Ecuador heeft via het ministerie van Landbouw en het Agentschap voor de Regulering en Controle van het Plant- en Dierenwelzijn de aanwezigheid van Fusarium TR4 vooralsnog uitgesloten in zijn plantages, maar is ook een campagne op touw aan het zetten om de schimmel buiten te houden.

Bron: eluniverso.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven