Zuid-Afrika: AGF-export overschrijdt mogelijk 8,4 mld euro

Dit jaar kan de export van Zuid-Afrikaanse land- en tuinbouwproducten de € 8,4 miljard (R140,2 miljard) van 2020 overstijgen, dankzij de grote oogsten van diverse gewassen en fruit. Econoom Wandile Sihlobo van de Agricultural Business Chamber (Agbiz) zei afgelopen week dat de invoer in het eerste kwartaal marginaal is gestegen, met 4 procent j-o-j, tot € 1,3 miljard.

Hij vertelde aan iol.co.za dat de land- en tuinbouwsector een goede start had in 2021, met gunstige regenval wat leidde tot hoge opbrengsten. Volgens hem was dit het tweede opeenvolgende seizoen waarin de sector goede resultaten heeft geboekt, na de recordoogsten van 2020, die leidden tot de op één na hoogste exportinkomsten ooit (€ 8,4 mld). In 2021 zullen de oogsten van de belangrijkste veldgewassen, de tuinbouw en de wijnbouw nog hoger zijn dan in 2020, zodat de export volgens Agbiz het niveau van vorig jaar mogelijk zal overtreffen.

In het eerste kwartaal van dit jaar stonden druiven, maïs, pruimen, peren en appelen bovenaan de lijst van exportproducten. Agbiz verwacht dat deze producten het hele jaar door de exportlijst zullen domineren, aangezien de oogst het niveau van vorig jaar waarschijnlijk zal overtreffen.

De Citrus Growers' Association voorspelde onlangs dat de Zuid-Afrikaanse citrussector waarschijnlijk alle voorgaande exportseizoenrecords zou breken, met naar schatting 159 miljoen kartons in 2021, van 146 miljoen kartons in 2020.

Bron: Iol.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven