Mexicaanse aardbeienexport plust in eerste vier maanden van het jaar

De Mexicaanse aardbeienexport is in de eerste vier maanden van 2021 met 16,3% in volume en met 24,8% in waarde gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal zond Mexico van januari tot en met april 156.800 ton aardbeien naar het buitenland voor een totaal bedrag van € 543 miljoen.

Mexico was in 2020 overigens 's werelds grootste aardbeienexporteur, al had het eigenlijk maar één bestemming: de Verenigde Staten. Het Noord-Amerikaanse buurland nam immers 99,3% van de Mexicaanse exportaardbeien af, die voor Mexico in totaal € 698 miljoen in het laatje brachten, zo publiceerde zakenkrant El Economista. De VS importeerden niet alleen grote hoeveelheden verse aardbeien uit Mexico, maar ook diepgevroren aardbeien. Ook in dit segment is Mexico de belangrijkste leverancier van de Amerikaanse markt en vorig jaar steeg die export met 17% ten opzichte van 2019.

De totale Amerikaanse import van diepgevroren aardbeien steeg in 2020 met 26%. Deze stijgende trend houdt al enkele jaren aan, zoals ook blijkt uit de evolutie van het aandeel van diepgevroren aardbeien in de totale Amerikaanse import van aardbeiproducten in het afgelopen decennia: van 32% in 2010-2012 naar 42% in 2018-2020.

Toch moet er worden opgemerkt dat het aandeel van Mexico in de Amerikaanse import van diepgevroren aardbeien de afgelopen twee jaar is gedaald, van 79% in 2018 tot ongeveer 60% in 2020. De import uit Chili steeg in die periode met 6% en ook Peru dreef zijn export van diepgevroren aardbeien naar de Amerikaanse markt op met 40%, zo meldt California Strawberries.

De export van verse aardbeien vanuit centraal Mexico naar de VS vindt doorgaans plaats van november tot en met maart, terwijl de aardbeien uit Baja California (Mexico) hun weg naar de Amerikaanse markt vinden van januari tot en met april.

De Mexicaanse aardbeien concurreren op de Amerikaanse markt met de oogst van Florida en de Californische teeltgebieden Orange County en Oxnard.

Bron: opportimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven