Prins Charles roept op tot 'een wereldwijde coöperatie' van kleine teeltbedrijven

In een schrijven aan The Guardian heeft de Prins van Wales het idee geopperd van een samenwerkingsverband tussen kleine telers waarbij ook het tegengaan van klimaatverandering volop de aandacht moet krijgen in tijden waarin het voortbestaan van hun bedrijven onder steeds grotere druk komt te staan. Prins Charles stelde dat kleine teeltbedrijven in het Verenigd Koninkrijk en elders ‘een wereldwijde coöperatie’ zouden moeten vormen waarvan de doelstelling de productie van hoogwaardig voedsel moet zijn.

Zijn voorstel komt op een moment dat kleine familiebedrijven in het VK zich voorbereiden op het verlies van EU-subsidies en op controversiële post-Brexit-handelsovereenkomsten die de poten onder hun stoel zouden kunnen wegzagen. Ongeveer een vijfde van de Engelse teeltbedrijven is in de afgelopen tien jaar verdwenen, maar volgens de Campaign to Protect Rural England (CPRE) is het percentage het hoogst bij de kleinste bedrijven. Bijna een derde van de land- en tuinbouwbedrijven met minder dan 50 hectare is tussen 2005 en 2015 verdwenen, zo blijkt uit het rapport van 2017 van CPRE.

Farminguk.com citeerde hem als volgt: "Met de vaardigheden van ethisch denkende ondernemers en de vastberadenheid van telers om hun schouders onder dit grootschalige project te zetten, denk ik echt dat het om een realistisch idee gaat dat de toekomst er weer rooskleuriger kan doen uitzien. Voor mij is het essentieel dat rekening wordt gehouden met de kleinschalige familiale teeltbedrijven. Ze moeten zelfs een sleutelrol spelen in de overgang naar een eerlijke, inclusieve, rechtvaardige en duurzame toekomst. Daarom moeten we erop toezien dat de kleine Britse teeltbedrijven de instrumenten in handen krijgen en het vertrouwen opdoen om een snelle overgang mogelijk te maken naar de regeneratieve landbouwsystemen die onze planeet zo nodig heeft."

Foto: En.wikipedia.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven