Na lang onderzoek en ontwikkeling kiest supermarkt voor kartonnen avocadoverpakking

Klanten van Woolworths zullen in de toekomst vaker kartonnen verpakkingen in de winkel tegenkomen, zoals een kraftkartonnen verpakking voor eetrijpe avocado's, die dit jaar wordt uitgerold.

"Het vervoer van onze 'Ripe and Ready'-avocado's van de teler naar het distributiecentrum en vervolgens naar de consument vereist een soepel maar tegelijk stevig verpakkingsalternatief," merkt het bedrijf op. De kraftkartonnen dozen voor onze 'Ripe and Ready'-avocado's (voor 63% vervaardigd van kringlooppapier) leveren een jaarlijkse besparing van 35 tot 40 ton plastic verpakkingsmateriaal op. De dozen worden afgedekt met een volledig recyclebaar krimpfolie.  

 

Foto's: Woolworths

De nieuwe verpakking is het resultaat van meerdere jaren onderzoek en ontwikkeling, waarbij diverse soorten karton werden getest voor er uiteindelijk gekozen werd voor lokaal ingekocht kraftkarton, dat in tegenstelling tot andere papiersoorten zijn vorm behield bij het verpakken in krimpfolie en een betere bescherming bood tegen kneuzingen. De rijpingsgraad van Greenskin-avocado's moet precies goed zijn. Dit geldt met name voor een ras als Fuerte. Zo niet, dan veroorzaakt de druk kneuzingen," zegt Frans Gelderblom, Senior Technologist voor fruit bij Woolworths. "Met Hass en Gem hebben we geen problemen ondervonden."

De enige extra stap die toegevoegd werd in avocadopakstations is volgens Gelderblom het daags voor gebruik in de koeling plaatsten van de kartonnen dozen, waardoor ze iets minder stug worden.  

De dozen worden afgedekt met een geheel recyclebaar krimpfolie, hetzelfde als wordt gebruikt voor het het verpakken van easypeelers en dat wordt vervaardigd van in Zuid-Afrika geproduceerd Superthene, een polyolefine polymeer dat volledig recyclebaar is, in tegenstelling tot het PVC dat voorheen werd gebruikt. 

 

“We hebben gedurende twee jaar nauw samengewerkt met  leveranciers en verpakkingsproducenten aan de ontwikkeling van dit nieuwe ontwerp. Dit was inclusief de uitvoerige testen die we afgelopen acht maanden met verschillende avocadorassen hebben uitgevoerd. We hebben er vertrouwen is dat deze nieuwe verpakking de functionaliteit zal bieden waar we naar op zoek waren. Kraftkarton is een perfect verpakkingsalternatief voor plastic omdat het 100% recyclebaar, biologisch afbreekbaar en FSC-gecertificeerd is," vertelt Latiefa Behardien, hoofd Foods Technology Safety and Good Business Journey bij Woolworths. 

Woolworths heeft ook elders in het AGF-schap haar plasticverbruik gereduceerd. bijvoorbeeld door het gewicht van druivenpunnets te verlagen. 

Het bedrijf heeft haar productassortiment uitgekamd om te bepalen waar er op plastic of andere verpakkingsmaterialen zou kunnen worden bespaard. Zo worden alle kant-en-klaarmaaltijden nu indien mogelijk verpakt in trays van recyclebaar papier, waarmee het bedrijf het gebruik van 4,3 mln plastic trays heeft voorkomen. Door rechtstreeks op het karton te printen spaarde zij ook nog eens 6,1 mln aan etiketten uit. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven